„Valdantiesiems pavyko atmesti Prezidento veto. Dėl to turi sunerimti net ir tie, kurie pasiskiepiję ar persirgę, nes mokamus testus vieną dieną gali tekti darytis ir jiems.“

Ramūnas Karbauskis. Valdančiųjų ambicijos yra aukščiau už sveiką protą

2021 11 11

Šiandien vyko isteriška valdančiųjų mobilizacija, kad būtų 71 balsas Seime, kuris „pastatytų Prezidentą į vietą“, atmestų jo veto. O kadangi jau bus beveik visi valdantieji, „labai netikėtai“ darbotvarkėje atsirado ir dar vienas Lietuvai ypač „aktualus“ klausimas – narkotikų dekriminalizavimas.

Seimo dauguma šiandien aiškiai parodė, kad jiems nusispjauti į žmones, jų nuomonę, jų sveiką ateitį. Vertinant tokį valdančiųjų elgesį atrodo, jog konservatoriams ir liberalams būnant valdžioje, svarbiau patenkinti tuos, kurie iš valdančiųjų buldozeriu stumiamų sprendimų turės tiesioginės naudos, ypač narkotikų mafija, kuri galės ramiai nuodyti vaikus ir niekas jai jokių priekaištų neturės teisės reikšti.

Dar labiau liūdina faktas, kad šiandieninis Seimo buldozeris mobilizuotas ne tam, kad būtų priimti svarbiausi valstybei ir jos žmonėms klausimai. Valdantieji suskubo į Seimą ne dėl nelegalios migracijos stabdymo, ne dėl aiškaus plano, kaip stabdyti koronaviruso plitimą.
Situacijos Seime absurdiškumas yra ir tame, kad valdžios supratimas ir galios instrumentai imami naudoti prieš žmones, kurie savo gyvenimais pajus tokių sprendimų žalą. O atsakomybės niekas taip ir neprisiims, nes kaip ši valdžia ją supranta, turime bene geriausią I.Šimonytės atsakomybės „prisiėmimo“ už A. Dulkį pavyzdį.

Valdantiesiems pavyko atmesti Prezidento veto. Dėl to turi sunerimti net ir tie, kurie pasiskiepiję ar persirgę, nes mokamus testus vieną dieną gali tekti darytis ir jiems. Su tokia valdžia niekada neaišku, kokie absurdiški sprendimai gali laukti ateityje. Tie, kurie turės testuotis savo lėšomis, kaip teigia profsąjungos, pasitrauks iš darbo rinkos ir taps papildoma našta valstybei, kuri kainuos ženkliai daugiau nei nemokamas testavimas.

Visa tai, ką šiandien daro Lietuvos valdantieji, yra visiškai priešinga, kas vyksta kitose valstybėse. Kaip skelbia teisininkas I.Vėgėlė, Jungtinių Amrikos Valstijų apeliacinis teismas laikinai sustabdė JAV Prezidento Joe Bideno sprendimą, kuriuo nustatyta, kad didelių įmonių darbuotojai iki sausio 4 d. turi būti pilnai paskiepyti nuo COVID-19 arba kas savaitę testuotis savo lėšomis.

Sprendimas būtų palietęs maždaug 84,2 milijono darbuotojų, dirbančių 1,9 milijono įmonių. Teismas pabrėžė, kad toks sprendimas kelia „rimtų įstatyminių ir konstitucinių problemų“. Ieškinius dėl JAV Prezidento sprendimo pateikė ne mažiau nei 27 JAV valstijos.

O kas Lietuvoje apgins visuomenę ir verslą nuo klaidingų valdžios sprendimų? Žiniasklaida ir ta tyli...

Yra daugybė ekonominių, teisinių ir sveikatos klausimų, kuriuos mūsų valdžia ne sprendžia, o gilina. Jau nekalbu, su kokiu nerimu šiandienos Seimo sprendimo dėl narkotikų legalizavimo laukė tėvai, kurie bijo, jog narkotikai taps prieinami ir nekontroliuojami kiekvienam moksleiviui.

Mūsų šešėlinės Vyriausybės posėdyje lankęsi ekspertai labai aiškiai pasakė, kad narkotikų dekriminalizavimą įteisinantys teisės aktai turės labai didelės neigiamos įtakos visuomenei, pradedant nusikalstamumo didėjimu ir baigiant jaunų žmonių mirtimis nuo perdozavimo bei kitų narkotikų vartojimo padarinių. Gerai, kad šiam klausimui šiandien Seime užteko balsų ir visų rūšių narkotikų dekriminalizavimo klausimas į Seimo salę dar kurį laiką nebegrįš.

Tačiau grįžtant prie valdžios sugalvotų mokamų testų, sunerimti turime visi, nes jau net teisininkai sako, kad jeigu vieną kartą yra bandoma antikonstituciškai riboti žmogaus teises, tai gali būti pakartojama ne vieną kartą. Ir čia jau ne tik konservatorių ir liberalų valdžios politinės atsakomybės klausimas, o valstybės ateities klausimas.