Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymo 11 straipsnis nustato, kad valstybės ar savivaldybės įmonės vadovas priimamas į darbą viešo konkurso būdu 5 metų kadencijai.

Siūloma neriboti gerai dirbančių valstybės ir savivaldybių įmonių vadovų kadencijų

2021 12 16

Pagal šiuo metu galiojančias įstatymų normas net ir gerai dirbantis valstybės ar savivaldybės įmonės ar akcinės bendrovės vadovas negali būti skiriamas daugiau nei dviem kadencijoms. Grupė Seimo narių įregistravo įstatymų projektus, kuriais siūloma neriboti vadovų kadencijų skaičiaus.

Šiuo metu Akcinių bendrovių įstatymo 37 straipsnis įstatymas apibrėžia, kad valstybės valdomos bendrovės, taip pat jos dukterinės bendrovės vadovas priimamas į darbą 5 metų kadencijai. Tas pats asmuo tos pačios grupės vadovu gali būti renkamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Pasibaigus antrajai kadencijai, grupės vadovas yra atšaukiamas iš pareigų.

Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymo 11 straipsnis nustato, kad valstybės ar savivaldybės įmonės vadovas priimamas į darbą viešo konkurso būdu 5 metų kadencijai. Tas pats asmuo tos pačios įmonės vadovu gali būti skiriamas taip pat ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Taigi, dabartiniu teisiniu reguliavimu gerai dirbantį vadovą po dviejų kadencijų būtina atšaukti (atleisti) iš pareigų.

„Mūsų siūlomos įstatymų pataisos sudarytų galimybę pasibaigus antrajai kadencijai gerai dirbantį vadovą paskirti (rinkti) kitai kadencijai, – sako vienas iš projektų iniciatorių Seimo narys Juozas Varžgalys. – EBPO taip pat rekomenduoja Lietuvai pirmenybę teikti akcinių bendrovių valdybų stiprinimui, įstatyme atsisakyti nuostatos dėl valstybės valdomų bendrovių vadovų kadencijų. Tai padėtų išvengti tendencijos, kai antrą kadenciją dirbantis vadovas, ypač kadencijos pabaigoje, nesistengtų gerai dirbti, nes nepriklausomai nuo darbo rezultatų jis vis tiek bus atšauktas iš pareigų.”

Įstatymo projektais siūloma nustatyti, kad valstybės ir savivaldybės įmonių bei akcinių bendrovių vadovams kadencijų skaičius būtų neribojamas, kai vadovas dirba gerai (pavyzdžiui, pasiekia jam nustatytus tikslus, o įmonės veikla efektyvi). Sprendimą dėl akcinės bendrovės buvusio vadovo tinkamumo eiti pareigas kitai kadencijai priimtų bendrovės valdyba (jeigu valdyba nesudaroma – stebėtojų taryba, o jeigu nesudaroma ir stebėtojų taryba – visuotinis akcininkų susirinkimas), įvertinusi, ar praėjusios kadencijos laikotarpiu bendrovė ar grupė pasiekė jai nustatytus veiklos tikslus.

Dabar galiojančios nuostatos dėl bendrovių ir jų vadovų veiklos vertinimų nekeičiamos – tai būtų daroma Vyriausybės ar savivaldybės tarybos nustatyta tvarka. Įstatymų projektai privalomai įrašyti į Seimo gruodžio 16 d. posėdžio darbotvarkę 47 Seimo narių prašymu.