Šį teikimą pasirašę 53 Seimo nariai mano, kad plastikinė kortelė sumažintų galimybę suklastoti dokumentą, jis būtų ne tik žymiai saugesnis, bet ir patogesnis naudoti.

Seime – siūlymas keisti neįgaliųjų pažymėjimus

2021 11 11

Lapkričio mėnesį Seime įregistruotas siūlymas moraliai pasenusius popierinius neįgaliųjų pažymėjimus keisti labiau šiuolaikinėmis plastikinėmis kortelėmis. Šį teikimą pasirašę 73 Seimo nariai mano, kad plastikinė kortelė sumažintų galimybę suklastoti dokumentą, jis būtų ne tik žymiai saugesnis, bet ir patogesnis naudoti.

„Šiuo metu pažymėjimas atspausdinamas ant blanko, užklijuojama asmens nuotrauka ir pažymėjimas laminuojamas. Toks pažymėjimų išdavimo procesas yra neefektyvus. Tai užima daug laiko ir didina darbuotojų, išduodančių pažymėjimus, darbo krūvį. Kyla daug problemų su pažymėjimų spausdinimo, laminavimo įranga ir asmenų pateikiamų nuotraukų kokybe. Be to, tokie pažymėjimai nėra patogūs naudoti“, – sako Seimo narė ir šios idėjos iniciatorė Rimantė Šalaševičiūtė.

Pagal preliminarius tokių pažymėjimų gamintojų komercinius pasiūlymus, neįgaliojo plastikinės kortelės su minimaliu apsaugos lygiu gaminimo ir išvežiojimo paslauga kainuotų apie 2,7 Eur su PVM už vieną kortelę. Tad pagaminti apie 100 tūkstančių pažymėjimų valstybei kainuotų 273 460 Eur su PVM.

Pasiūlymą pasirašiusieji Seimo nariai mano, kad lėšų plastikinėms neįgaliųjų kortelėms būtų galima skirti iš Valstybės biudžeto įplaukų, gaunamų už alkoholinių gėrimų bei apdoroto tabako akcizus arba iš viršplaninių biudžeto pajamų už parduotą konfiskuotą turtą, baudų už administracinės teisės pažeidimus, bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai skirtų asignavimų ir skolintų lėšų.