„Pavasario sesijoje mūsų frakcijos nariai bus ypatingai aktyvūs ginant visuomenės interesus bei teises, rūpinsis LVŽS pradėtų darbų tęstinumu, programoje numatytų darbų įgyvendinimu.“

LVŽS frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės kalba prasidedant Seimo pavasario sesijai

2021 03 10

Laba diena, gerbiamieji,

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija Seimo pavasario sesijai yra paruošusi per 90 įstatymų projektų, kurie palengvins socialiai labiausiai pažeidžiamų žmonių gyvenimą, mažins socialinę atskirtį, prisidės prie visuomenės sveikatos gerinimo, didins kovos su COVID-19 efektyvumą ir leis daugiau dėmesio skirti aplinkosaugai. Iniciatoriai šiuos projektus išsamiai pristatys visuomenei, tam tikrais klausimais bus rengiamos konstruktyvios diskusijos su bendruomenėmis ir organizacijomis. Mūsų frakcija yra pasiruošusi šiam politiniam sezonui ir viliamės, kad valdantieji susiims, nes matant neregistruotų projektų gausą, kad ir Laisvės partijos frakcijos, kur praktiškai visi projektai yra neregistruoti, susidaro įspūdis, kad valdantieji nėra pasirengę pavasario sesijai.

Taip pat apmaudu, kad valdantieji, užuot susitelkę į Covid-19 pandemijos pasekmių ir augančios socialinės atskirties mažinimą, užsiima galios žaidimais ir siekia uzurpuoti kuo daugiau galios, bandoma inicijuoti sau palankius rinkimų sistemos pokyčius. Kitas kraštutinumas – užsiimama visuomenės skaldymu, bandant jai įpiršti tas vertybes, kurių visuomenė, kaip rodo paskutinės apklausos, nelaiko siekiamybe ir dar daugiau – didžioji dalis joms nepritaria. Kalbu apie siūlomą partnerystės reguliavimą.

Stebina ir planai keisti alkoholio vartojimą mažinančias priemones, ypač tada, kada pandemijos metu alkoholizmo problema tampa dar ryškesne, o Lietuvos moterys, patyrusios smurtą, aiškiai įvardija, kad net 53 procentai iš jų smurtą patiria iš girtų smurtautojų. Tas pat pasakytina ir apie narkotikų dekriminalizavimą. Pastarieji taip pat yra dažna smurto priežastis, ir ne tik prieš moteris, bet ir prieš vaikus.

Jau ne kartą esame sakę, kad tokių iniciatyvų, kurios sutelkia galias vienos partijos rankose ir išbalansuoja demokratinę politinę sistemą, o taip pat atvirai kenkia Lietuvos žmonių sveikatai, negalėsime palaikyti.

Pavasario sesijoje mūsų frakcijos nariai bus ypatingai aktyvūs ginant visuomenės interesus bei teises, rūpinsis LVŽS pradėtų darbų tęstinumu, programoje numatytų darbų įgyvendinimu.

Todėl mūsų frakcija kreipiasi į visus Seimo narius, ypač į Seimo vadovybę - mes prašome užtikrinti saugų Seimo narių darbą, gyvus Seimo posėdžius, nes kaip ir minėta pradžioje, valdantieji siūlo svarbius projektus, kurie mūsų manymu turi būti išdiskutuoti, o ne „prastumti buldozeriu“, pasinaudojant nuotoliniais Seimo posėdžiais.