Frakcijos seniūnė apgailestauja, jog iki šiol nematyti valdančiųjų vizijos ir kitais klausimais – pvz. iniciatyvų, kaip vakcinaciją nuo COVID-19 daryti paprastesne ir labiau prieinama.

LVŽS frakcijos seniūnė A. Norkienė: valdantieji politinėje darbotvarkėje stokoja minčių ir atstovauja tik mažai daliai Lietuvos žmonių

2021 03 09

Kovo 10 d. Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija renkasi į pirmąjį Seimo pavasario sesijos posėdį, prieš kurį frakcijoje aptars šio politinio sezono pagrindinius darbus. Pasak LVŽS frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės, pavasario sesijoje frakcijos nariai bus ypatingai aktyvūs ginant visuomenės interesus bei teises, rūpinsis LVŽS pradėtų darbų tęstinumu, programoje numatytų darbų įgyvendinimu.

„Seimas renkasi gana neramiu laiku – valdantiesiems sunkiai sekasi kovoti su COVID-19 ekonominėmis ir socialinėmis pasekmėmis. Ne gana to, kyla visuomenės nepasitenkinimas dėl valdančiųjų bandymų jai primesti savo liberalias vertybes. Pavyzdžiui, valdantieji visą pasirengimo pavasario sesijai laikotarpį skyrė kalboms apie homoseksualių asmenų šeimų įteisinimą, kai tuo tarpu didžioji visuomenės dalis nedviprasmiškai pasisako už tradicinių šeimų puoselėjimą. Kodėl valdantieji vietoje aktyvesnės komunikacijos koronaviruso srityje, spartesnio vakcinavimo ir paramos žmonėms bei verslui, taip pat pamiršdami savo pažadus švietimo, ekonomikos, socialinių reikalų srityse, imasi viešųjų ryšių prasme skambių ir visuomenę skaldančių klausimų, galima tik spėlioti. Bet faktas, kad šiuo metu valdantieji politinėje darbotvarkėje stokoja minčių, o vertybiniais klausimais atstovauja tik mažai daliai Lietuvos, ką rodo ir paskutinės visuomenės apklausos. Mes būsime konstruktyvūs ir esame paruošę projektus, kurie keistų situaciją iš esmės“, – sako LVŽS frakcijos seniūnė A. Norkienė.

Pasak jos, žvelgiant į valdančiųjų naujo politinio sezono darbotvarkes, stebina ir tai, kad dedama nepakankamai pastangų, siekiant išlaikyti gerą ekonominę situaciją, kurią šiai valdžiai paliko nueinanti LVŽS Vyriausybė ir Seimo dauguma, kuomet Lietuvą Europos Komisija įvertino kaip vieną geriausių pirmąją koronaviruso bangą atlaikiusių valstybių, nes verslui ir žmonėms buvo teikiama finansinė pagalba, kuri skatino ir vartojimą, ir ekonomiką.

„Nedarbas sparčiai auga, darbdaviai nėra motyvuojami išsaugoti darbo vietas. Mes šioje sesijoje siūlysime sprendimus, kaip didinti nuo pandemijos nukentėjusių žmonių gerovę bei skatinti darbo rinkos stabilizavimą. Valstybė privalo užtikrinti bent 4 mėnesių valstybės subsidijas darbo užmokesčiui jau šiandien. Sieksime, kad tokią subsidijavimo tvarką numatantis projektas būtų svarstomas jau pirmuose beprasidedančios sesijos posėdžiuose. Taip bandome kompensuoti valdančiosios koalicijos neveiklumą, nes išties pasigendame darbo rinkos aktyvinimui, ekonomikos stabilizavimui skirtų projektų“, – sako A. Norkienė.

Frakcijos seniūnė apgailestauja, jog iki šiol nematyti valdančiųjų vizijos ir kitais klausimais, pavyzdžiui, iniciatyvų, kaip vakcinaciją nuo COVID-19 daryti paprastesne ir labiau prieinama.

„LVŽS frakcija, atsižvelgdama į tai, kad vakcinacija šalyje vyksta vangiai, siūlo mažinti biurokratizmą ir trumpinti kontakto laiką vakcinacijos metu. Dėl to siūloma atsisakyti rašytinio sutikimo vakcinacijai ir, kaip ir išsikvietus greitąją pagalbą arba atvykus ambulatorinei apžiūrai, laikyti, kad žmogus pačiu atvykimo į skiepijimo vietą faktu patvirtina, kad sutinka būti vakcinuojamas nuo COVID-19. Vakcinacijos vietose būtų privalu teikti visapusę informaciją apie vakcinas, jų efektyvumą bei galimas paciento rizikas. Taigi, asmenų informavimas nenukentėtų“, – frakcijos narių pasiūlymą apžvelgia A. Norkienė.

Pasak frakcijos seniūnės, LVŽS frakcija Seimo pavasario sesijai yra paruošusi per 90 įstatymų projektų, kurie palengvins socialiai labiausiai pažeidžiamų žmonių gyvenimą, mažins socialinę atskirtį, prisidės prie visuomenės sveikatos gerinimo, didins kovos su COVID-19 efektyvumą ir leis daugiau dėmesio skirti aplinkosaugai. Šie projektai iniciatorių bus išsamiai pristatyti visuomenei, kai kuriais klausimais bus rengiamos konstruktyvios diskusijos su bendruomenėmis ir organizacijomis.