„Ambicijos stygius jaučiamas skaitant priemonių planą jau nuo pat pagrindinių rodiklių.“

Tomas Tomilinas. Pagaliau pamatėme šios Vyriausybės planus

2021 03 03

Šiandien pagaliau pamatėme, ką Vyriausybė ketina daryti ketverius metus. Peržvelgus socialinę sritį pirmas įspūdis - turėsime daug gerų diskusijų. Mus kvies diskutuoti, kurs platformas, rengs debatus, vertins galimybes, matuos poreikius. Kitaip tariant, rizikuojame trypčioti vietoje. Žinoma, darant prielaidą, kad buvusi valdžia socialinėje srityje viską padarė, tai mane turi džiuginti toks status quo užkonservavimas.

Kita vertus, matant priemonių planą konkretikos beveik nepadaugėjo, tad rizika išlieka, kad bus daromos socialinės politikos korekcijos žmonėms nenaudinga linkme. Programoje buvo užuominų apie socialinių išmokų naikinimą, dar daugiau to buvo rinkimų kampanijos retorikoje. Rizika išlieka ir skaitant priemonių planą. Pavyzdžiui, vaiko pinigų mokėjimą susies su darželio lankymu, tačiau akivaizdu, kad darželių trūkumo problema yra labai didelė.

Mano teiginį dėl konkretikos vengimo lengva įrodyti, kad ir punkto 3.3.3 pavyzdžiu. Labai keistai atrodo siūlymas peržiūrėti SODROS įmokų grindų tikslingumą skurdo grupėms, visiškai neaišku, ar bus siūloma atleisti nuo "grindų" prievoles tam tikras grupes, ar priešingai - bus siūloma išplėsti "grindų" taikymą toms grupėms. Čia viena kitą paneigiančios alternatyvos.Gaila, bet tas pats jaučiasi ir nemokamo pradinuko maitinimo klausimu - iš teiginio galima suprasti dvejopai - arba bus siekiama tęsti LVŽS politiką, ir jau nuo kitų metų maitinti ir trečiokus, o gal bus visiškai atsisakoma nemokamo maitinimo. Priemonių planas be konkretumo - tuščias laiko gaišimas.

Kalbant apie socialinę sritį norėčiau pagirti ministrę Navickienę už ambiciją dėl socialinių paslaugų plėtros. Šioje srityje manau ir opozicija padės, jei tik ministerija rodys nuoširdų norą kovoti už didesnį paslaugų ir bendrai socialinės srities finansavimą ir nepermes visos pareigų naštos savivaldybėms.

Ambicijos stygius jaučiamas skaitant priemonių planą jau nuo pat pagrindinių rodiklių. Šalia skurdo rizikos rodiklio sumažinimo, mes matome aiškų prioritetą gerinti neįgaliųjų padėtį, kas yra gerai, tačiau vertinimo kriterijumi pasirinktas, manau, netinkamas rodiklis. Bus matuojama ne kiek neįgaliųjų įsidarbino, kiek ištrūko iš skurdo, bet kiek pasinaudojo valstybės priemonėmis. Čia panašu į seminarų dalyvių sąrašų fiksavimą, be ilgalaikio poveikio vertinimo. Bet gal yra argumentų, mielai išklausyčiau.

Rinkimų metu buvo daug kalbėjimo apie pareiginės algos bazinio dydžio atstatymą iki prieškrizinio lygio, tačiau priemonių plane to nematau. Įdomus pasiūlymas leisti dirbti tėvams, gaunantiems vaiko auginimo išmoką pirmus metus, tačiau jei išmokos ir gaunamos algos suma neviršija buvusio atlyginimo - manau, kad ji verta svarstyti Seime. Ši tema eina kartu su ES direktyvos įgyvendinimu dėl neperleidžiamų tėvo ir motinos atostogų - įdomu, kiek šios direktyvos perkėlimą įtakos diskusijos dėl Stambulo konvencijos.

Pataisykit mane, bet panašu, kad priemonių plane neliko draudimo mokėti algą grynais (stambesniems įmonėms), kuris šiuo metu dar svarstomas Trišalėje taryboje. Kiek atsimenu dar prieš savaitę ministerija sakė, kad jau eina su projektu. Tiesa, atsirado keista idėja eliminuoti grynuosius pinigus iš mokyklų. Pasigedau pasiūlymų rūpintis platformų darbuotojų, neturinčio darbuotojo statuso, o vykdančių individualią veiklą saugos ir sveikatos sąlygų gerinimu, kiek man žinoma, tokios diskusijos rengiant planą - buvo.

Viešai buvo kalba apie tai, kad socialinio būsto eilę bus siūloma trumpinti iki 3 metų, tačiau priemonių plane apsiribota abstrakčiais pažadais gerinti socialinio būsto prieinamumą.

Planai planais, bet tik primenu, kad šiandien aktualiausia tema - Užimtumo įstatymo spragos, susijusios su pandemijos ekonominių pasekmių valdymu. Mes turime dešimtis tūkstančių savarankiškai dirbančių, kurie negauna išmokų dėl klaidų įstatymuose, nors jų verslai uždaryti. Taip pat turime dosnų prastovų skatinimo mechanizmą įmonėms ir visiškai neturime pagalbos darbuotojams, kurie išeina iš prastovų. Opozicija siūlo savo planą ir jį pristatė prieš mėnesį, labai svarbu, kad valdantieji nedelsiant juos svarstytų.

Planas ilgas, laukite bus daugiau komentarų apie jį.