„LVŽS pasilieka prie anksčiau išsakytos nuomonės, kad S. Gentvilo elgesys nesuderinamas su skaidrumo, viešumo, atsakingo valdymo principais bei politiko etika.“

Dėl nerimą keliančios situacijos LVŽS frakcija prašė S. Gentvilą pasiaiškinti

2021 02 04

Šiandien Seime vyko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos inicijuotas opozicijos posėdis, kuriame parlamento nariai uždavė klausimus aplinkos ministrui Simonui Gentvilui. LVŽS atstovai kvietė ministrą pasiaiškinti dėl nerimą keliančios situacijos, nes S. Gentvilo vieši pasisakymai sudaro vis stipresnį įspūdį, jog ministras atstovauja ne valstybės, o kažkieno kito interesams.

Ministras per posėdį vengė aiškiai atsakyti į didžiausios opozicinės frakcijos narių klausimus, išsisukinėjo nuo tiesaus atsakymo, todėl vis labiau klimpsta ir klaidina visuomenę. LVŽS frakcija taip pat atkreipė dėmesį ir į keistą viešoje erdvėje nuskambėjusį Seimo Pirmininkės pasisakymą apie tai, kad LVŽS frakcija politizuoja įvykius. Susidaro įspūdis, jog šis aplinkos ministras tarsi yra neliečiamas.

Opozicijos atstovai aiškinosi, kokios priežastys lėmė tai, jog ministras išsikvietė Olgą Vėbrienę pokalbiui ir nurodė pasiaiškinti, kodėl ji prokuratūrai perdavė informaciją apie galimai neteisėtus veiksmus ir prokuratūros paprašė ginti viešąjį interesą aplinkosaugos srityje. Per posėdį dar kartą nuskambėjo ministro O. Vėbrienei pasakyti žodžiai: „Buvo aiškiai pasakyta, kad tokių veiksmų daugiau ateityje nebūtų. Kad mes turėtume kažkaip išsiaiškinti viduje, susitarti ir skalbinių į viešumą nenešti“.

LVŽS frakcijos nuomone, tokią aplinkos ministro S. Gentvilo veiklą galima suprasti kaip spaudimą valstybės pareigūnams, nurodymą slėpti padarytus galimai neteisėtus veiksmus, jų nepranešti teisėsaugos institucijoms, o ministro priekaištai dėl to, kad prokuratūra informuota – tiesiog nesuvokiami teisinėje demokratinėje visuomenėje.

Akivaizdu, kad tai neskaidrus teisei prieštaraujantis elgesys, juo labiau, kad prokuratūra, gavusi O. Vėbrienės pranešimą, jau kreipėsi į teismą gindama viešąjį interesą ir prašydama panaikinti vienai atliekas tvarkančiai įmonei galimai neteisėtai suteiktus taršos leidimus.

LVŽS frakcijos vieši ministro paaiškinimai neįtikino. LVŽS pasilieka prie anksčiau išsakytos nuomonės, kad S. Gentvilo elgesys nesuderinamas su skaidrumo, viešumo, atsakingo valdymo principais bei politiko etika. Toks ministras negali toliau eiti savo pareigų, nes jis atstovauja tikrai ne aplinkosauginiams interesams. Jo elgesys LVŽS frakcijai atrodo neskaidrus.

Ministrui taip pat teko aiškintis, kodėl jis siūlo atsisakyti mokesčių už parduotą medieną. Frakcijos narius sudomino ministro „nauja meilė profsąjungoms“. Frakcija tikrai jos nepajuto, kai ministras dirbo eiliniu Seimo nariu. Tada ministras stengėsi „prastumti“ darbo kodekso liberalizavimą, kitus verslui naudingus sprendimus. Taip pat frakcija uždavė klausimų ir apie asmeninius verslus, ir verslo užsakymus.

Visą posėdžio transliacijos įrašą galite rasti čia

Primename, kad sausio 28 d., reaguodami į šiomis dienomis aplinkosaugos sistemą drebinantį skandalą bei aplinkos ministro Simono Gentvilo galimai neteisėtus veiksmus, LVŽS frakcijos nariai Seime susitiko su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) prie Aplinkos ministerijos vadove Olga Vėbriene, o aplinkos ministrui raštu išsiuntė 17 klausimų.

Seime frakcijos nariai su O. Vėbriene kalbėjosi apie kritinę padėtį, susidariusią aplinkos apsaugos sistemoje. Ji atvirai prakalbo apie patiriamą spaudimą ir sunkiai paaiškinamus politinius sprendimus, politikų skambučius, įspėjimus nepranešti teisėsaugai apie tarnybos metu pastebėtas galimai nusikalstamas veikas, planuojamas AAD pertvarkas ir drastiškus etatų mažinimus, kurie lems, kad daugelis darbuotojų praras darbą ir pajamas, nukentės aplinkosaugos kokybė. Kodėl pradėti tarnybiniai patikrinimai? Negi tik dėl to, kad reikia atleisti neparankų vadovą ir kitus darbuotojus?

Po pokalbio su O. Vėbriene, LVŽS frakcijos nariai pabrėžė, kad aplinkos ministro S. Gentvilo veiksmus sunku suprasti, jų negali paaiškinti viešuoju interesu, pasigendama aiškaus siekio užtikrinti skaidrią ir nuo interesų grupių nepriklausomą aplinkos apsaugos sistemą.

Netrukus po susitikimo su O. Vėbriene LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei LVŽS frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė kreipėsi į Prezidentą Gitaną Nausėdą, Premjerę Ingridą Šimonytę bei Generalinę prokuratūrą dėl aplinkos ministro S. Gentvilo galimai neteisėtų veiksmų.

Su klausimais ministrui S. Gentvilui galite susipažinti čia

Susitikimo su O. Vėbriene įrašą galite matyti čia