LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis pažymi, kad švietimo ministrė, besistengdama pakelti studijų kainas, elgėsi ypač grubiai.

LVŽS viešai ragina švietimo ministrę atšaukti neteisėtą studijų kainų pakėlimą

2021 02 02

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) viešai kreipėsi į švietimo ministrę ragindama atšaukti praėjusią savaitę jos pasirašytą įsakymą, kuriuo pakeliamos studentų studijų kainos. LVŽS atkreipia dėmesį, kad minėtasis įsakymas buvo priimtas pažeidžiant Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymo 83 straipsnio 4 dalį.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis pažymi, kad švietimo ministrė, besistengdama pakelti studijų kainas, elgėsi ypač grubiai – pažeidė įstatyme nustatytą terminą, nurodantį, kad atitinkamais metais priimamų studentų studijų kainos turi būti patvirtintos iki tų metų sausio 15 dienos.

„Ministerija tą padarė net po dviejų savaičių, sausio 29 d., kai terminas jau buvo pasibaigęs, o studentai – jau susiplanavę, kur stos, bei kartu su tėvais įsivertinę savo finansines galimybes. Toks ministrės elgesys pažeidžia konstitucinius teisėtų lūkesčių, teisinės valstybės bei atsakingo valdymo principus, o įsakymas, kurio priėmimo tvarka pažeidžia įstatymą, negali būti laikomas teisėtu. Tą ne kartą savo praktikoje yra pripažinęs ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Dėl to raginame ministrę gera valia atšaukti studijų kainų padidinimą, ieškoti galimybių, kokiais kitais būdais finansuoti švietimą. Jei šią savaitę ministrė savo neteisėto įsakymo pati nepripažins netekusiu galios, raginsiu Seimo narius, kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą ir siekti, kad tas įsakymas būtų panaikintas“, – teigia R. Karbauskis.

LVŽS pirmininko R. Karbauskio teigimu – siekis, kad būtų panaikintas švietimo ministrės įsakymas, užtikrinant kuo platesnį studijų prieinamumą Lietuvos vaikams, bus prioritetas ir LVŽS šešėlinei Vyriausybei, kuri jo imsis pradėjusi savo veiklą vasario viduryje.

„Akivaizdu, kad ministrės įsakymas yra ne tik neteisėtas, bet ir neteisingas. Jis yra neatsakingas, užkertantis kelią į aukštąjį mokslą tiems vaikams, kurių tėvai nėra turtingi. Šis įsakymas tęsia liūdniausias konservatorių tradicijas: dar labiau skaldo Lietuvą į „elitą“, kuris turės teisę į mokslą, ir „apačias“, kurioms mokslas bus nepasiekiamas, nes 1000 ar daugiau eurų pakilusi kaina atima bet kokią galimybė mokytis vargingiau gyvenantiems vaikams. LVŽS praėjusią kadenciją plėtė valstybės finansuojamų vietų skaičių bakalauro studijose, taip užtikrinant, kad aukštasis mokslas būtų prieinamas norintiems mokytis ir turintiems gabumų vaikams. Dabar matome, kaip pradėta veikti priešinga kryptimi“, – nurodo LVŽS pirmininkas.

Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymas 83 straipsnio 4 dalis nurodo, kad „Normines atitinkamais metais priimamų studentų studijų kainas kiekvienais metais iki sausio 15 dienos tvirtina švietimo ir mokslo ministras.“ Pagal administracinių bylų teisenos įstatymo 28 straipsnio 1 dalį su pareiškimu į administracinį teismą, prašant ištirti, ar viešojo administravimo subjekto priimtas norminis administracinis aktas (ar jo dalis) atitinka įstatymą, turi teisę kreiptis Seimo nariai, Seimo kontrolieriai, valstybės kontrolės pareigūnai, apskričių viršininkai, bendrosios kompetencijos ir specializuoti teismai, taip pat prokurorai.