„Primenu, kad Jūs dar rugsėjį reikalavote atšaukti karantiną ir tai buvo viskas, ką sugebėjote paruošti būdama Liberalų Sąjūdžio pirmininke, per daugiau nei pusę metų nuo COVID-19 sukeltos krizės pradžios.“

Ramūnas Karbauskis. Gerbiama Viktorija Čmilyte-Nielsen, ar Jūs norite tapti geresne Seimo Pirmininke?

2021 02 01

Ir vėl turiu šnekėti apie šachmatus. Gerbiama Seimo Pirmininke, Jūs tikrai protinga moteris ir galite suprasti, jog darant vienus ar kitus pareiškimus, reikia bent kažkiek pasidomėti turiniu. Suprantu, jog Seimo Pirmininkei sunku pačiai sekti visus įvykius, tačiau Jūs tam turite visą sekretoriatą.

Žinių radijuje, komentuodama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) paruoštas ir visuomenei pristatytas COVID-19 karantino pasekmių mažinimo gaires, Jūs pasakėte, jog tai yra planas ir jis nėra fundamentalus dokumentas. Jei tikrai skaitėte, kas ten parašyta, turėjote suprasti, kad tai tikrai ne planas ir jis nepretenduoja į fundamentalumą, tai analizė, pasiūlymai ir nuorodos į fundamentalius dokumentus, priimtus kitų šalių. Man atrodo, kad Jūs neskaitėte šių gairių. Gavote klausimą apie tai ir pradėjote komentuoti, iš inercijos pažemindama mūsų pastangas.

Gerbiama Viktorija, politikoje, skirtingai nuo šachmatų, kada daryti ėjimą yra privaloma, galima pasakyti, jog nesusipažinau, negaliu atsakyti. Jūs teigiate, kad tas gaires gali parašyti bet koks studentas, bet tada sunku paaiškinti, kaip Jūsų valdanti dauguma, savo dispozicijoje turėdama visą valstybės valdymo aparatą, nesugeba visuomenei pateikti jokio koronaviruso valdymo, jokios visuotinės vakcinacijos strategijos ar plano. Primenu, kad Jūs dar rugsėjį reikalavote atšaukti karantiną ir tai buvo viskas, ką sugebėjote paruošti būdama Liberalų Sąjūdžio pirmininke, per daugiau nei pusę metų nuo COVID-19 sukeltos krizės pradžios. Ir mes tada nesakėme, kad jūsų siūlymą – panaikinti karantiną, gali išsakyti vaikų darželio auklėtinis.

Kaip profesionali šachmatininkė, Jūs tada pasikliovėte savo intuicija ir bandėte pasirinkti geriausią ėjimą. Suklydote, o dabar to net nenorite prisiminti, renkatės žeminti kitus. Palikime tai Jūsų sąžinei.

Antra tema, kuria Jūs vakar bandėte pažeminti LVŽS, tapo šešėlinės Vyriausybės formavimas. Keistas tas Jūsų sekretoriatas, kuris neatnaujina paskutinių naujienų ir nesugeba įspėti savo viršininkės, juo labiau, kad aš viešai pakomentavau priežastį, kodėl mes iki vasario atidėjome Šešėlinės vyriausybės ir jos programos pristatymą.

Mums, kaip, tikiuosi, ir Jums, visoje Europoje blogėjanti situacija su COVID-19 užkrėtimų skaičiumi atrodė daug svarbesnė, nei šešėlinės Vyriausybės pristatymo klausimai, todėl matėme būtinybę pirmiau dirbti su pandemijos suvaldymo gairėmis, kurias šią savaitę ir pateikėme. Galite nesijaudinti, iki Vasario 16-osios LVŽS šešėlinė Vyriausybė bus pristatyta. Tai bus pirmoji šešėlinė Vyriausybė atkurtos Lietuvos istorijoje, kuri turės patvirtintą programą, veiklos planą, rengs posėdžius ir konstruktyviai oponuos valdžiai. Gaila, kad praėjusioje kadencijoje opozicijoje neatsirado nei vienos partijos, galinčios suformuoti veikiančią šešėlinę Vyriausybę. Gal šiandien ir Jums, kaip Seimo Pirmininkei nereikėtų valdančios daugumos pridenginėti, žeminant opoziciją. Ar neturite ko pozityvaus ir apie valdančiuosius pasakyti?

 Dabar gi viešoje erdvėje apstu temų apie mokesčių lengvatas pensijų fondams bei asmenims, į juos investuojantiems, apie brangsiantį aukštąjį mokslą, apie narkotikų ir prostitucijos legalizavimą, alkoholio kontrolės mažinimą... Švietimo ministrė pareiškia, kad nepasitiki mokytojais, Aplinkos apsaugos ministras bando atsikratyti Aplinkos apsaugos departamento vadove, nes toji gina viešąjį interesą ir nenuilstamai kovoja prieš tuos, kurie nusikalsta gamtai... Jums čia viskas gerai? O Jūs kalbate apie mus, vertinate mūsų parengtus dokumentus jų net nepaskaičiusi...Tad ir klausiu Jūsų, ar ir į kitas temas taip paviršutiniškai žiūrite, ar kalbėjimas apie mus žeminančiu tonu Jums atrodo kaip išsigelbėjimo priemonė iš beviltiškos situacijos, kurioje esate pati su valdančiąja dauguma, kuri per tiek laiko negali parengti normalių planų, kurie būtų matomi visuomenei, aiškūs ir suprantami?

Man teko atsisakyti Seimo nario mandato, kad Jūs užsinorėtumėte dar kartą pateikti didžiausios Seimo opozicinės frakcijos kandidatą į Seimo vicepirmininkus. Jūs galvojate, kad tai Jūsų pergalė ? Gerbiamoji, Viktorija, Jūs tuo pažeminote save, arba Jus privertė nusižeminti ir tai buvo panašiau į matą Jums. Jūs bandėte padaryti, kad Seimo valdyboje nebūtų nei vieno LVŽS nario, o rezultate galite turėti du. O aš dabar turiu daugiau laiko stebėti Jūsų darbą ir padėti Jums tapti geresne Seimo Pirmininke, ko tikrai nuoširdžiai Jums linkiu.