Seimo nariai pasiūlė koreguoti Vyriausybės planus dėl pagalbos tėvams, kuriems rekomenduojama nevesti vaikų į darželius.

Pagrindinis komitetas pritarė opozicijos siūlymams dėl ligos išmokos vaikų į darželius nevedantiems tėvams

2020 12 21

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas vieningai pritarė LVŽS frakcijos narių Lino Kukuraičio ir Tomo Tomilino pasiūlymams dėl skubos tvarka svarstomo Ligos ir motinystės įstatymo. Seimo nariai pasiūlė koreguoti Vyriausybės planus dėl pagalbos tėvams, kuriems rekomenduojama nevesti vaikų į darželius.

Anot LVŽS frakcijos atstovų, tikslinga atsižvelgti į esamą sudėtingą situaciją dėl pandemijos valdymo, kai Vyriausybė rekomendavo dalyvauti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programose tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Tokios rekomendacijos laikymasis reiškia vienintelį kelią – darbą namuose prižiūrint vaikus.

„Ne visi nuotoliniai darbai suderinami su vaikų priežiūra namuose, todėl tėvams turi būti paliktas pasirinkimas. Mes siūlome mažų vaikų iki 8 metų tėvams leisti pasirinkti ir esant poreikiui imti nedarbingumą bei gauti ligos išmoką, jei jie laikosi Vyriausybės rekomendacijos nevesti vaikų į darželį. Jų faktinė padėtis analogiška tai, kuri buvo pavasario karantino metu, kai ugdymo įstaigos buvo uždarytos“, – teigia T. Tomilinas.

Seimo komitetas vieningai sutarė keisti atitinkamą Ligos ir motinystės įstatymo 111 straipsnį, antradienį pataisos bus svarstomos Seimo plenariniame posėdyje.