Informacija apie galimą neteisėtą rinkimų kampanijos finansavimą iš trečiosiose šalyse gyvenančių asmenų perduota ir tarptautinėms institucijoms

Dėl galimų rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimų kreiptasi į VRK bei tarptautinius stebėtojus 

2020 07 15

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), matydama, kad Vyriausioji rinkimų komisija savo iniciatyva nepradeda tirti portale delfi.lt publikuotame straipsnyje „Slaptieji protokolai išduoda šešėlinių kardinolų planus“ paskelbtos skandalingos informacijos apie galimus rinkimų kampanijos finansavimo pažeidimus, kreipėsi į VRK prašydama pradėti tyrimą ir įvertinti straipsnyje pateiktas aplinkybes.

Straipsnyje nurodoma, kad rinkimų kampanijos išvakarėse aukšti Seimo rinkimuose dalyvaujantys Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų bei Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio politikai įkūrė asociaciją „Sąjūdis prieš Astravą“ ir rūpinosi lėšų į šios asociacijos sąskaitą rinkimu net iš trečiųjų šalių (Kubos) bei galimai tas lėšas naudojo savo matomumo didinimui rinkimų kampanijos metu, nors Lietuvos teisės aktai kategoriškai draudžia juridinių asmenų finansinę paramą. Informacija apie galimą neteisėtą rinkimų kampanijos finansavimą iš trečiosiose šalyse gyvenančių asmenų perduota ir tarptautinėms institucijoms, kurios siunčia stebėtojus rinkimų metu – EBPO bei Europos Tarybai, o taip pat Transparency International.

„Tokie bandymai prieš pat rinkimus įsteigti nevyriausybines organizacijas, kurių steigėjai ir valdybos nariai – Seimo nariai ar aukšti politikai, tiems Seimo nariams ar kitiems politikams viešai privačių interesų deklaracijose net nuslepiant savo narystės asociacijoje faktą, kelia daug klausimų dėl vykdomos veiklos skaidrumo. Ypač jų daug kyla tada, kai žiniasklaida paviešina asociacijos valdybos protokolus, kuriuose matai viena – prieš pat rinkimus lėšų ir finansavimo šaltinių paieškas. Paviešintuose protokoluose jos yra vienas esminių asociacijos veiklos barų – nesibodima aptarinėti kreipimųsi į asocijuotas verslo struktūras dėl paramos, kaip norma aptarinėjamas paramos iš su Kuba susijusių asmenų gavimas. Susidaro įspūdis, kad taip besielgiantys politikai yra kaip kokie „neliečiamieji“, nes net praėjus keletui savaičių, jokia valstybės institucija nesusidomi viešai paskelbta informacija, VRK nepradeda tyrimo. Vis tik abejonės turi būti išsklaidytos ir tiek rinkėjai, tiek kiti politinės kampanijos dalyviai turi žinoti, ar tokia veikla, kuri yra vykdoma ir fiksuota asociacijos „Sąjūdis prieš Astravo AE“ protokoluose, yra teisėta“, – pažymi Seimo narys R. Karbauskis.

LVŽS kviečia visus Seimo rinkimų kampanijos dalyvius elgtis sąžiningai bei atsakingai, išlaikant pasitikėjimą rinkimų kampanijos skaidrumu.