Numatoma, kad 200 eurų stipendija būtų mokama visus metus visą bakalaurinių studijų laikotarpį - 4 metus

200 eurų valstybės stipendijas gaus informatikos, matematikos ir inžinerijos studentai regionuose

2020 07 07

Ekonomikos ir inovacijų ministerija nuo šių mokslo metų pradžios planuoja skirti 200 eurų tikslines skatinamąsias stipendijas studentams, pasirinkusiems studijuoti Lietuvos regionų plėtrai aktualius informatikos, matematikos ir inžinerijos mokslus Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio regionuose veikiančiose universitetuose ir kolegijose.

Lietuvos verslas ir užsienio investuotojai kasmet bene labiausiai laukia informacinių technologijų, inžinerijos ir technologijos studijų programų absolventų, tačiau šių krypčių studijos sėkmingai vykdomos tik Vilniaus ir Kauno aukštosios mokyklose, o kituose regionuose jaučiamas didelis šių sričių specialistų trūkumas. Stipendijos bus skiriamos tiems Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio regionuose veikiantiems universitetams ir kolegijoms, kurie turi su aukštos pridėtinės vertės sektoriais susijusias programas, tačiau nesusirenka studentų grupės.

Siekiama, kad pagal šias programas būtų sudaryta bent po vieną studentų grupę Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio regionuose.

Numatoma, kad 200 eurų stipendija būtų mokama visus metus visą bakalaurinių studijų laikotarpį - 4 metus. Stipendijas numatoma skirti 430 studentų, o bendra tokių tikslinių skatinamųjų stipendijų vienos laidos suma vieniems metams sudarytų 1,032 mln. eurų, kuri būtų mokama iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos biudžeto.

2018 metais universitetuose į inžinerijos mokslus, technologijų mokslus planuota priimti 1716, priimti 1248 studentai. Kolegijose į informatikos mokslus, fizinius mokslus, inžinerijos mokslus, technologijų mokslus planuota priimti 4990, priimti tik 1862 studentai.

2019 m. universitetuose socialinius mokslus rinkosi 38,5 proc. stojančiųjų (2018 m. – 35,3 proc.), kolegijose – 41,7 proc. (2018 m. – 41,4 proc.). Deja, stojančiųjų į su informacinėmis technologijomis, matematika susijusias studijas 2019 m. tebuvo 13,4 proc., užpernai – 14,2 proc.

Ekonomikos ir inovacijų miniterijos informacija