2018 m. gruodžio 19 d. pranešimas žiniasklaidai

  Seimo pavedimu dirbusi redakcinė komisija baigė darbą ir daugumos Seimo frakcijų atstovai parengė galutinį Seimo rezoliucijos dėl socialinio dialogo normalizavimo tekstą (projektas Nr. XIIIP-3066 (2)) . Rytoj, gruodžio 20 d., paskutiniame 2018 metų posėdyje Seimas ragins Vyriausybę pradėti derybas dėl 2020 metų Nacionalinės kolektyvinės sutarties, joje numatant 2020 metų pareiginės algos (atlyginimo) bazinį dydį bei jo kasmetinio indeksavimo mechanizmą.

Pasak vieno iš rezoliucijos autorių Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Tomo Tomilino, besibaigiantis mokytojų streikas apnuogino daugelį metų besiformavusias viešojo sektoriaus finansavimo problemas. Pajamų augimas viešajame sektoriuje turi remtis pareiginės algos (atlyginimo) baziniu dydžiu, o ne nuolatinėmis atskirų profesijų apmokėjimo sistemų korekcijomis.

Anot parlamentaro, „jei mes kaip visuomenė sugebėjome susitarti dėl kasmetinio pensijų, minimalios algos indeksavimo, kodėl negalime susitarti ir dėl mokytojų, socialinių darbuotojų ir kitų profesijų algų didinimo modelio. Susitarimas dėl vienokio ar kitokio indeksavimo modelio taikymo gali padėti sumažinti įtampas visų lygių derybose dėl biudžetininkų algų“.

Rezoliucija taip pat kviečiama iš dalies atsižvelgti į streikuojančių mokytojų reikalavimą mažinti darbo krūvius mokytojams, svarstyti galimybę naujam švietimo ir mokslo ministrui parengti ilgalaikį moksleivių mažinimo klasėse planą, spartinti visos dienos mokyklos koncepcijos įgyvendinimą.

„Streikai visame pasaulyje yra teisėta savo tikslų siekimo forma. Profesinių sąjungų derybinė galia auga, bet kompromisai pasiekiami per pagarbą ir dialogą“, – sakė Seimo narys Tomas Tomilinas.

Rezoliuciją teikia Seimo LVŽS frakcijos nariai Tomas Tomilinas, Aušra Papirtienė, Eugenijus Jovaiša, Valius Ąžuolas, Jonas Jarutis, Seimo LSDDP frakcijos seniūnas Andrius Palionis, Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkas, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, Seimo narys Jaroslav Narkevič ir kiti Seimo nariai.


Daugiau informacijos:

Seimo LVŽS frakcijos narys Tomas Tomilinas, mob. 8 668 42749