2019 m. kovo 21 d. pranešimas žiniasklaidai

  Po balsavimo Seimas pritarė Konstitucijos 106 ir 107 straipsnių pakeitimo įstatymo projektams, kurie numato, kad kiekvienas žmogus nuo šiol galės kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisės aktų, kai vadovaujantis šiais teisės aktais priimtas sprendimas pažeidė besikreipiančiojo žmogaus teises ar laisves, o kitos gynybos priemonės išnaudotos.

„Dirbame ir vykdome įsipareigojimus rinkėjams! Savo programoje žadėjome, kad įteisinsime galimybę kiekvienam žmogui individualiai kreiptis į Konstitucinį Teismą, jei yra išnaudotos visos kitos teisinės gynybos priemonės. Džiaugiuosi, kad Seimas šiandien suteikė teisę kiekvienam žmogui ginti savo teises, o toks žingsnis tik dar labiau sustiprins šalies demokratiją“, – teigė Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Nors jau dešimtmetį diskutuota dėl individualaus asmens skundo Konstituciniam Teismui įteisinimo, kaip tai yra senas demokratijos tradicijas turinčiose šalyse, toks sprendimas parlamente buvo priimtas tik šiandien.

Kiekvienas žmogus nuo šiol galės kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl įstatymo ar jo, ar kito Seimo akto ir jo dalies, Respublikos Prezidento ar Vyriausybės akto.

„Iki šiol Lietuvoje į Konstitucinį Teismą kreiptis galėjo tik Seimas, Seimo narių grupė, šalies Prezidentas, Vyriausybė ir teismai. Tuo metu kitose Europos Sąjungos valstybėse (Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse) kiekvienas asmuo turi teisę tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą ar kitą jai prilygstančią instituciją, jei šio žmogaus teisės ir laisvės yra pažeistos“, – teigė LVŽS frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Individualaus kreipimosi į Konstitucinį Teismą pataisą palaikė 106 Seimo nariai.


Daugiau informacijos:

LVŽS infocentras

El. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.