„Sveikinu Lietuvos žemdirbius, kurie kantriai ir atkakliai kovojo, kad biurokratinė klaida dėl daugiamečių pievų būtų išspręsta.“

Europarlamentaras Bronis Ropė: „Lietuvos žemdirbiai atkakliu darbu pasiekė rezultatą – Briuselis spręs daugiamečių pievų problemą“

2024 01 11

Lietuvos ūkininkų delegacija, kurią vienija Žemės ūkio taryba, šiandien susitiko su Europos Sąjungos žemės ūkio komisaru Janusz Wojciechowski, prašydami, kad komisija drauge su Lietuvos žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pradėtų spręsti daugiamečių pievų problemą. Ūkininkai buvo priversti vykti į susitikimą su komisaru, nes ŽUM nesiėmė taisyti klaidų, kurios leistų sumažinti daugiamečių pievų referencinį plotą.

„Sveikinu Lietuvos žemdirbius, kurie kantriai ir atkakliai kovojo, kad biurokratinė klaida dėl daugiamečių pievų būtų išspręsta. Europos Parlamente įdedu daug pastangų, kad Lietuvos žemdirbiai, ypač jauni žmonės, matytų žemės ūkio veikloje perspektyvą. Ši techninė Lietuvos problema varė ūkininkus į neviltį, ypač sulaukus ŽŪM „sveikinimų“ su siūlomomis šimtaprocentinėmis sankcijomis“, – sakė europarlamentaras Bronis Ropė.

Parlamentaras Bronis Ropė dar pernai metais ėmė kelti daugiamečių pievų klausimą Briuselyje, kai šalies ūkininkams pradėta grasinti milžiniškomis ir neadekvačiomis baudomis už suartas pievas. Parlamentaras pasikvietė jaunuosius ūkininkus Dainių Arlauską ir Darių Ufartą bei Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentą Eimantą Pranauską į darbinį susitikimą su Europos Komisijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato (AGRI) vykdančiuoju direktoriumi Michaeliu Pielke. 

Minėto susitikimo metu prašyta, kad Europos Komisija paragintų ŽŪM suformuoti teisingą sėjomainos apibrėžimą. Negana to, buvo atkreiptas dėmesys į sankcijų dydį, akcentuojant, kad šios būtų proporcingos ir protingos. Nenormalu, kad net neatkūrus 1 ha, o dirbant 500 ha, už visus 5 metus bus atimtos visos išmokos.

Europarlamentaras iš Lietuvos, pristatydamas daugiamečių pievų problemą Briuselyje teigė, kad europiniai reglamentai ir nacionalinės teisės aktų nuostatos nesutampa, todėl ragino kuo skubiau spręsti šį klausimą drauge su ministerijos atstovais. 

„Apmaudu, kad nacionalinės problemos sprendimui prireikė tiek Europos Parlamento, tiek net komisaro įsikišimo. Visgi, džiaugiuosi ir sveikinu žemdirbius bei kiekvieną šalies gyventoją, kuris ir toliau galės rasti lietuviškos produkcijos maistą prekybos centrų lentynose, nes sparčiai nemažės ūkininkavimo teritorijos šalyje“, – pabrėžė B. Ropė. 

Parlamentarą pasiekė atgarsiai iš ūkininkų susitikimo Šilutėje, kur į susitikimą su žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku gali ateiti tik atrinkti ūkininkai. Tuo tarpu kiti ūkininkai – neįleidžiami. Žemės ūkio technika blokuojama policijos automobilių.

„Gyvename demokratinėje šalyje, todėl turime suteikti galimybę kiekvienam šalies piliečiui reikšti nuomonę vienu ar kitu klausimu. Teisė į vieną ar kitą nuomonę – natūrali ir suprantama demokratijos išraiškos forma, kuri egzistuoja valstybėse, kurios gerbia ir laikosi žmogaus teisių. Palaikau ūkininkų galimybę laisvai išreikšti savo mintis rinktai valdžiai, kuri turi tarnauti šalies žmonėms“, – piktinosi Bronis Ropė. 

Europos Parlamento narys Bronis Ropė dirba Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitete, kur visomis išgalėmis stengiasi atstovauti Lietuvos ūkininkų ir šalies žemės ūkio sektoriaus interesams.