R. Karbauskis pabrėžia, kad praėjusiais metais visos parlamentinės politinės partijos pasirašė susitarimą dėl nacionalinio saugumo ir gynybos sustiprinimo, kuris galioja iki šiol.

Ramūnas Karbauskis: tariamas konservatorių rūpinimasis šalies saugumu – akivaizdi veidmainystė

2023 12 21

Gabrielius Landsbergis inicijuoja naujus partinius susitarimus ir buldozeriu šiandien Seime kelia diskusiją apie valstybės gynybos stiprinimą. Prisidengęs Arvydo Anušausko vardu jis siūlo Karo prievolės ir padėties bei kitų įstatymų, susijusių su gynyba, pakeitimus. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis, kaip ir daugelis Lietuvos žmonių, šiuose veiksmuose įžvelgia tik veidmainiavimą ir nesąžiningą politiką.

R. Karbauskis pabrėžia, kad praėjusiais metais visos parlamentinės politinės partijos pasirašė susitarimą dėl nacionalinio saugumo ir gynybos sustiprinimo, kuris galioja iki šiol. Dokumente raginama nuosekliai didinti gynybos biudžetą. Pritarta Lietuvos kariuomenės stiprinimui, tarptautinių saugumo ir gynybos garantijų stiprinimui bei valstybės pasirengimui ginkluotai gynybai ir atsakui į hibridines atakas. LVŽS besąlygiškai palaiko visas susitarimo kryptis.

„Visiškai suprantama, kad matydami įsiplieskiančius karo židinius, privalome būti budrūs ir pasiruošę, nes šalies gyventojų saugumas - svarbiausias tikslas. Siekdami užtikrinti gyventojų ramybę, pasirašėme gynybos dokumentą, kuriame detaliai aptarėme visas gynimosi kryptis ir scenarijus. Šio visų partijų pasirašyto dokumento neatšaukė ir jis nenustojo galioti. Tad kas gi nutiko, kad valdantieji griebėsi siūlyti naujus gynybos susitarimus? Realiai, taip jie maskuoja savo neveiksnumą ir mano, kad mes pamiršime kas nepadaryta. Konservatoriams turėtų būti gėda prieš visus Lietuvos žmones, tačiau šį jausmą jie senai palaidoję“, – sako R. Karbauskis.

R. Karbauskiui pritaria Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas ir teigia, kad šis konservatorių monologas – nieko daugiau kaip tik neįgalumo maskavimas ir aktyvių veiksmų imitavimas. Jis pabrėžia, kad vykstant karui Ukrainoje, teroristams užpuolus Izraelį, valdantiesiems nereikėtų išsidirbinėti, o realiai ruoštis gynybai ir tiksliai suformuoti kryptį, kuria turime judėti.

„Manome, kad skubiai turi atsirasti komendantūros. Būtina įgalinti parengtąjį rezervą. Skatinti moksleivių patriotinį ugdymą ir pilietiškumą. Karinio parengimo kursai turi būti pripažinti alternatyva būtinajam rezervui formuoti bei atsirasti universitetuose ir kolegijose. Mes nepalaikysime visuotinio šaukimo į kariuomenę apie kurį šiandien kalba konservatoriai“, – sako D. Gaižauskas.

Vietoj privalomo visuotino šaukimo, LVŽS siūlo stiprinti naujų puskarininkių bei karininkų rengimą. Į visuotinės gynybos planą įtraukti ir komendantūras. Oro policijos misiją pakeisti į oro gynybą. Spartinti divizijos sukūrimą. Deramą dėmesį skirti NATO šalių prisiimto finansavimo įsipareigojimui. Užtikrinti tinkamas sąlygas Vokietijos brigados įsikūrimui Lietuvoje.

„Mūsų tikslas – visuotinos gynybos principu mobilizuoti visus turimus šalies pajėgumus ir kompetencijas. Jokie konservatorių individualūs, tarsi paimti „iš oro“ gynybos pasiūlymai nesukurs saugumo valstybėje, jei jie patys skaldys ir silpnins visuomenę,“ – LVŽS partijos vardu sako D. Gaižauskas.

Primename, kad LVŽS yra strategiškai mąstanti ir nuosekli gynybos klausimais. Būdama valdžioje jau 2018 m. rugsėjį žengė strategiškai svarbų žingsnį, kurio nedrįso žengti iki tol valdžioje buvusios partijos. LVŽS tapo gynybos politikos gairių iniciatoriais, pasiekė sutarimą gynybai skirti ne mažiau kaip 2 proc. šalies BVP ir esant būtinumui skirti iki 3 proc. BVP.