Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena minima nuo 2011 metų. 

Per anksti gimusiems kūdikėliams – šiltos ir jaukios Šiaulių rajono moterų megztos dovanos

2023 11 20

Lapkričio 17-ąją, minint Pasaulinę neišnešiotų kūdikių dieną, Šiaulių rajono moterys įteikė savo rankomis megztų šiltų ir jaukių drabužėlių Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gimusiems neišnešiotiems kūdikėliams.

Dar šį pavasarį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Šiaulių rajono skyriaus moterys pradėjo ruoštis šiai pasaulyje plačiai minimai dienai, kai siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į tuos, kurie pasaulį išvydo per anksti, kuriems reikia išskirtinės pagalbos, kad išgyventų. Per anksti gimę kūdikėliai nemoka savarankiškai žįsti ir net kvėpuoti, o kūnas nepalaiko tinkamos temperatūros – todėl, greta atsakingo ir profesionalaus medikų darbo, begalinės artimųjų meilės, per anksti gimusiems kūdikėliams reikia ir šiltų, jaukių drabužėlių.

Šios akcijos globėja Šiaulių rajono savivaldybės mero žmona Diana Greičė drauge su kuršėniškėmis medike Ingrida Karpavičiūte ir mokytoja Rima Kudrevičiene sutarė, kad jų mėgstama laisvalaikio veikla – mezgimas gali pasitarnauti mažutėliams, atėjusiems į šį pasaulį per anksti.

LVŽS Šiaulių rajono skyriaus nariai paaukojo lėšų kokybiškiems siūlams.

Per vasarą moterys numezgė 50 megztinėlių, 50 kepuryčių ir 50 porų kojinyčių, tinkančių neišnešiotiems naujagimiams. Lapkričio 17 d., visi Šiaulių rajono moterų numegzti drabužėliai buvo įteikti Šiaulių ligoninei, kurioje ši diena minima jau septintąjį kartą.

Neišnešiotiems kūdikiams skirtą renginį Šiaulių ligoninėje šventiškai pradėjo lopšelio-darželio „Žirniukas“ mažieji dainorėliai. Daugiausiai dėmesio skirta jau keletą metų neatlygintinai ankstukams mezgančioms moterims. Akcijos organizatorių teigimu beveik kiekviena neišnešioto naujagimio susilaukusi šeima visoje Lietuvoje gauna jaukius mezginukus – kepurėlę, liemenę, kojinytes ir apklotą. Visi numegzti darbštuolių rankomis. Itin aktyvios bendruomenės „Mezgu mažajam kovotojui“ narės, Naisių mezgėjos, o šiemet prisijungė ir LVŽS Šiaulių rajono skyriaus moterys.

Tapo įprasta, kad tądien į Moters ir vaiko kliniką susirenka ankstukus auginančios šeimos, bet ir miesto, rajono savivaldybių atstovai, ligoninės vadovai, medikų personalas.

Kalbėdamas apie neišnešiotus naujagimius Ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas džiaugėsi, kad išgelbėti pavyksta vis mažesnius, anksčiau laiko gimusius naujagimius. Naujagimių skyriaus koordinatorė Vaida Aleksandravičienė sako, kad nors kasmet neišnešiotukų gretos didėja, šie metai yra pirmieji, kai neišnešiotų naujagimių dieną ligoninėje nėra nei vieno neišnešiotuko. „Buvo metų, kai lapkričio 17-ąją turėdavome ir 6, ir 10 ankstukų. Šie metai stebuklingi, kol kas neturime nei vieno, bet dar prieš savaitę jų turėjome net 6“, - sako neonatologė. Ji itin dėkinga ligoninės administracijai už nuolatinį palaikymą, domėjimąsi naujagimių sveikata ir gerove.

Naujagimių skyriaus personalas šią dieną įprasmino ekologišku, tvariu ir gamtai draugišku būdu - akcija „1000 krokų neišnešiotukams.“ Idėją parėmė ir įgyvendinti padėjo moterų klubas „Šiaulietė“ su kraštovaizdžio specialiste Birute Mačiuliene.

Plačiau apie šventę – Respublikinės Šiaulių ligoninės tinklapyje.

Pasaulinė neišnešiotų naujagimių diena minima nuo 2011 metų. Pasaulyje vienas iš 10 kūdikių gimsta per anksti. Tokių naujagimių pasaulyje per metus gimsta apie 13 milijonų ir daugiau kaip milijonas jų neišgyvena. Lietuvoje 6 iš 1000 gimstančių kūdikių yra neišnešioti.

Organizatorių informacija ir nuotraukos