Lytinių nusikaltėlių registro iniciatorės socialinės apsaugos ir darbo ministrės Rimantės Šalaševičiūtės teigimu, seksualiniai nusikaltimai tampa vis didesne problema daugelyje šalių.

Šešėlinė Vyriausybė su ekspertais aptars lytinių nusikaltėlių registro projektą

2023 06 27

Birželio 28 d., 12 val. šešėlinė Vyriausybė renkasi į posėdį, kuriame su ekspertais aptars lytinių nusikaltėlių registro projektą. Pasak šešėlinio Ministro Pirmininko Ramūno Karbauskio, būtina imtis visų priemonių, kurios apsaugotų šalies vaikus nuo visų formų smurto ir prievartos.

Lytinių nusikaltėlių registro iniciatorės socialinės apsaugos ir darbo ministrės Rimantės Šalaševičiūtės teigimu, seksualiniai nusikaltimai tampa vis didesne problema daugelyje šalių, kurios imasi įvairių apsaugos veiksmų nuo seksualinių nusikaltimų prieš vaikus, nusikaltėlių nustatymu ir nubaudimu.

„Gali būti taikomos įvairios apsaugos priemonės, tačiau seksualinius nusikaltimus padariusius asmenis būtina kontroliuoti net ir jiems atlikus bausmę. Viena iš kontrolės formų yra seksualinių nusikaltėlių registrų kūrimas ir duomenų iš registro apie nusikaltimus padariusius asmenis ir galimas rizikas, susijusias su buvimu laisvėje, teikimas“, – sako R. Šalaševičiūtė. Pasak jos, su ekspertais diskutuojama, kaip turi atrodyti registras Lietuvoje.

Institucijos stebi seksualinių nusikaltimų prieš vaikus augimo tendencijas. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, praėjusiais metais buvo užregistruotos 498 nusikalstamos veikos dėl seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius, o per pirmuosius tris šių metų mėnesius jau fiksuota 212 tokių veikų.

Posėdis vyks LR Seimo Konstitucijos salėje (I r. 3 a.). Diskusijos pranešėjai:
Rimantė Šalaševičiūtė, LVŽS šešėlinė Socialinės apsaugos ir darbo ministrė; Bartosz Jakubowski, Apeliacinio teismo teisėjas (Lenkija); Aina Adomaitytė, Lietuvos psichologų sąjungos prezidentė; Rolandas Ragėnas, Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos, Teisės departamento Tiesioginių mokesčių skyriaus vedėjas; Eglė Maziliauskienė, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoja; Vilma Augienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrė; Kristina Stepanova, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Šeimos ir vaiko teisių apsaugos grupės vadovė; Dijana Šinkūnienė, Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorė; Arūnas Meška, Generalinės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas; Ramunė Mazaliauskienė, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentė; Darius Domarkas, Vidaus reikalų ministerijos, Viešojo saugumo politikos grupės vadovas; Emilis Ruželė, Lietuvos verslo konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas; Ineta Rizgelė, Lietuvos verslo konfederacijos generalinė direktorė.