„Dažnas rangovas neišgali įvykdyti savo įsipareigojimų už senąją kainą.“

Arvydas Nekrošius. Kainų didėjimo pasiutpolkė paliečia vis naujas sritis

2022 06 02

Stoja kelių tiesimo darbai, namų renovacijos, naujos statybos ir pan. Nes dažnas rangovas neišgali įvykdyti savo įsipareigojimų už senąją kainą. Labai sunku dirbti, kai mediena ir jos gaminiai brango 16 proc., metalo gaminiai – 19 proc. ir apskritai statybinės medžiagos brango mažiausiai 8 proc. Todėl rangovai nutraukia darbus ir bando derėtis su užsakovais dėl naujos kainos. Bet tam reikia papildomų lėšų, kurių niekas nenumatė ir sprendžiant iš vyriausybės pasisakymų, neplanuoja skirti.

Naujai skelbiamuose konkursuose su senais įkainiais - kelių asfaltavime (asfaltas pabrango 40–50 proc.) nėra norinčių dalyvauti. Pagal matomas tendencijas viskas palengva stos ir darbai bus nepadaryti arba nusikels į kitus ar dar kitus metus.

Naujausia bėda atsirado elektros paskirstymo sektoriuje. Ministerija paskelbė vajų statyti saulės elektrines, įsirengti elektromobilių pakrovimo stoteles ir pan. Bet dėl kainų padidėjimo ir didelio žmonių antplūdžio ESO “pakibo” ir negali įgyvendinti žmonių prašymų. Rangovai, kurie žmonėms darydavo įvadus atsisako dirbti pagal senus įkainius. O naujiems konkursams suorganizuoti gali prireikti nuo 90 iki 180 dienų. Tad elektrą įsivesti žmonės galės tik rudenį ar žiemą.