LVŽS frakcija rekomenduoja taikyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą tiekiamai elektros energijai buitiniams vartotojams ir dujoms.

LVŽS frakcija: buitiniams elektros energijos, dujų vartotojams siūloma 9 proc. PVM lengvata

2022 03 31

Šiuo metu nereikia tikėtis, kad energetinių resursų kainos kris. LVŽS frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės, seniūnės pirmosios pavaduotojos Guodos Burokienės ir LVŽS frakcijos nario Valiaus Ąžuolo teigimu, valstybė turi pasirūpinti labiausiai pažeidžiamais žmonėmis ir padėti jiems išgyventi.

„Socialinė įtampa vis auga, todėl valdantieji turi ieškoti priemonių, kaip pažaboti kainų kilimą. Vyriausybė turi galvoti ir apie priemones infliacijai suvaldyti. Kiek dar kils maisto ir paslaugų kainos ir ar bus numatytas kompensavimo mechanizmas vartotojams dėl didėjančių elektros, dujų ir šildymo kainų? Tai yra problema, reikalaujanti neatidėliotinų sprendimų“, – sako A. Norkienė.

LVŽS frakcija rekomenduoja taikyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą tiekiamai elektros energijai buitiniams vartotojams ir dujoms.

Seniūnės pavaduotojos G. Burokienės teigimu, toks tarifas leistų tikėtis, kad elektros ir dujų kaina gyventojams galėtų mažėti apie 12 procentų.

„Elektros kainos mažėjimas prisidės prie finansinės naštos mažinimo visiems buitiniams vartotojams, o ypač gyventojams, pasirinkusiems ekologišką oras-vanduo šildymo sistemą, kuriai jokia PVM lengvata netaikoma. Gyventojai, pasirinkę žaliąją energetiką, jaučiasi apvilti. Manome, kad tai yra socialiai neteisinga. Elektros energijos pabrangimą visiems Lietuvos gyventojams galima įvardinti kaip finansinį šoką, kuris mažina jų mokumą, prisideda prie socialinės atskirties didinimo“, – sako G. Burokienė.

Projektus parengę Seimo LVŽS frakcijos nariai pastebi diskriminaciją, nes už tiekiamą šilumos energiją daliai gyventojų skaičiuojamas 9 proc. PVM tarifas, tuo metu kitai daliai, kurie šilumos energijai gauti naudoja gamtines dujas ar elektros energiją, PVM yra 21 proc.

„Manome, kad vienas pagrindinių apmokestinimo teisinio reglamentavimo ir taikymo principų yra mokesčių mokėtojų lygybės principas, kuris įtvirtintas Konstitucijoje, pagal kurį draudžiama diskriminuoti mokesčių mokėtojus ar dėl tam tikrų priežasčių sudaryti išskirtines apmokestinimo sąlygas. Esant vienodo tipo ar paskirties paslaugų apmokestinimui, mokesčių teisės aktai turi būti taikomi vienodai visų mokesčių mokėtojų atžvilgiu“, – sako V. Ąžuolas.

Projektus parengę Seimo LVŽS frakcijos nariai mano, kad pastaruoju metu valstybės taikomos priemonės, tokios kaip pensijų didinimas ar minimalios algos padidinimas, yra nepakankamos, lyginant su šalyje fiksuojamu infliacijos lygiu.

Įstatymo pataisų autorių teigimu, ES energijos mokesčių direktyva ir PVM direktyva suteikia valstybėms narėms tam tikro lankstumo, todėl būtina išnaudoti šią galimybę ir padėti gyventojams sumažinti išaugusias išlaidas šildymui ir elektros energijai.