„Diplomatinė pagalba ir parama Taivanui gali būti reiškiama įvairiais taikiais būdais, bet tik ne tokiais, kurie per naktį gali atimti iš valstybės verslo ir tuo pačiu ekonomikos milijardus.“

Ramūnas Karbauskis. Pasiūlymas premjerei I. Šimonytei ir užsienio reikalų ministrui, TS-LKD partijos pirmininkui G. Landsbergiui

2022 02 17

Jūsų teiginius, kad neva Lietuvos ir Kinijos nesutarimų priežastis ne Taivaniečių atstovybės pavadinimas, paneigė oficialūs Kinijos atstovai. Jie viešai konstatavo, jog Lietuvos ekonomika ir su Kinija ekonominius ryšius plėtojęs Lietuvos verslas žlunga tik dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo. Publikaciją apie tai galite paskaityti čia.

Nesu tikras, ar Jūs adekvačiai suvokiate, kokios yra Jūsų žingsnių pasekmės. Jūs atsisakote diplomatinių, ekonominių santykių su viena didžiausių pasaulio ekonomikų tik dėl to, jog, bene, vieninteliai pasaulyje Taivano saloje įsikūrusios Kinijos Respublikos atstovybę pavadinote Taivaniečių, o ne Taipėjaus, kaip visose kitose šalyse.

Diplomatinė pagalba ir parama Taivanui gali būti reiškiama įvairiais taikiais būdais, bet tik ne tokiais, kurie per naktį gali atimti iš valstybės verslo ir tuo pačiu ekonomikos milijardus. Nesuprantamas Jūsų nenoras taisyti padarytas klaidas, kai jos aiškiai įvardijamos ir atvirai siūloma išeitis.

O tai jau nedovanotina Jūsų kaip valdžios klaida, kuri rodo, kad arba Jūs žaidžiate ir dalyvaujate kažkokiuose nešvariuose užsienio politikos žaidimuose, arba Jūsų valdžia yra didelėje bėdoje dėl akivaizdaus kompetencijų bankroto.

Jei iš Jūsų niekas nesugeba ar nenori, aš prašau suteikti man oficialius įgaliojimus susitarti su Kinija ir ištaisyti Jūsų klaidas. Aš sutinku prisiimti atsakomybę išspręsti konfliktą tarp Lietuvos Respublikos ir Kinijos Liaudies Respublikos derybų keliu su vienintele sąlyga, kurią turės įvykdyti Lietuvos valdžia – pakeisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą.

Jei man, kaip tiesiančiam Jums pagalbos ranką, to padaryti nebus leista, tai bus tik dar vienas įrodymas, kad valdžia toliau meluoja visuomenei ir eskaluoja konfliktą su Kinija, nors galėtų jį lengvai užbaigti.