LIETUVOS VALSTIEČIŲ IR ŽALIŲJŲ SĄJUNGOS
VISUOTINIŲ PIRMININKO RINKIMŲ TVARKOS APRAŠAS

PATVIRTINTA
LIETUVOS VALSTIEČIŲ IR ŽALIŲJŲ SĄJUNGOS TARYBOS SPRENDIMU
2021 m. rugsėjo 17 d., Naisiai


I skirsnis. Bendrosios nuostatos.

1. Šis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (toliau – LVŽS) pirmininko rinkimų tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) parengtas vadovaujantis 2021 m. rugpjūčio 16 d. Juridinių asmenų registre įregistruotų LVŽS įstatų (toliau – Įstatai) nuostatomis.

2. Vadovaujantis Įstatų nuostatomis, LVŽS pirmininkas 4 (keturių) metų kadencijai renkamas LVŽS suvažiavime (toliau – Suvažiavimas) arba visuotiniuose rinkimuose LVŽS tarybos (toliau – Taryba) nustatyta tvarka. Pirmą kartą po 2021 m. rugpjūčio 16 d. Juridinių asmenų registre įregistruotų įstatų pirmininkas renkamas tik visuotiniuose rinkimuose.

3. Apraše nustatoma LVŽS pirmininko rinkimų visuotiniuose rinkimuose organizavimo ir vykdymo tvarka, kandidatūrų kėlimo, rinkimų agitacijos, balsavimo, rinkimų rezultatų skaičiavimo procedūros.

II skirsnis. Rinkimų organizavimo procedūros.

4. Taryba skelbia asmenų, pretenduojančių tapti kandidatais į pirmininkus, kėlimo pradžios ir pabaigos datą. Vadovaujantis Įstatų 4.8.3 p., kandidatai keliami Tarybai paskelbus rinkimų procedūrų vykdymo datas, tačiau ne vėliau kaip 2 (du) mėnesiai iki Pirmininko rinkimų procedūros pradžios. Taryba tvirtina kandidatų į pirmininkus sąrašą, renka rinkimų organizavimo komisiją (toliau – Komisija), nustato balsavimo pradžią ir pabaigą bei Suvažiavimo, kuriame tvirtinami rinkimų rezultatai, datą.

5. Šio aprašo patvirtinimo dieną Taryba numato, kad kandidatai gali būti siūlomi nuo 2021 m. rugsėjo 17 d. iki 2021 m. rugsėjo 30 d.; visuotiniai LVŽS pirmininko rinkimai nuo 2021 m. lapkričio 30 d. 09:00 iki gruodžio 5 d. 08:59; Suvažiavimas, kuriame bus tvirtinami LVŽS pirmininko rinkimų rezultatai ir renkami kiti LVŽS organai, vyks 2021 m. gruodžio 11 d.

6. Partijos pirmininku gali būti renkamas asmuo, kuris nepertraukiamai yra partijos narys ne trumpiau kaip ketverius metus ir kurio narystė nėra sustabdyta. Kandidatus į pirmininkus gali siūlyti Taryba, Valdyba, LVŽS skyriai ir pats kandidatuoti pageidaujantis asmuo.

7. Asmuo, pretenduojantis kandidatuoti į pirmininkus, iki nustatytos kandidatų siūlymo datos pabaigos LVŽS sekretoriatui (toliau – Sekretoriatas) el. paštu pateikia pareiškimą dėl kandidatavimo, o jeigu kandidatūrą siūlo Taryba, Valdyba arba Skyrius – pateikiamas kandidato rašytinis sutikimas ir dokumentai, protokolas, patvirtinantis, kad Taryba, Valdyba arba Skyrius susirinkime nusprendė teikti kandidatūrą.

8. Sekretoriatas patikrina, ar pretendentai atitinka Įstatuose nurodytus reikalavimus ir ne vėliau kaip iki 2021 m. spalio 1 d. kandidatų sąrašą abėcėlės tvarka pateikia Valdybai. Valdyba ne vėliau kaip iki 2021 m. spalio 8 d. patvirtina kandidatų sąrašą ir išrenka Komisiją.

9. Komisiją sudaro 5 (penki) LVŽS nariai, kuriuos siūlo Tarybos nariai. Komisija pradeda savo veiklą nuo išrinkimo dienos ir veikia iki rinkimų rezultatų patvirtinimo Suvažiavime. Komisija koordinuoja rinkimų agitacijos, balsavimo procedūras, nustato bei paskelbia rinkimų rezultatus, nagrinėja skundus dėl rinkimų proceso organizavimo ir balsavimo procedūrų. Komisija teikia metodinę pagalbą Skyriams, Sekretoriatui, gali organizuoti rinkimų debatus, rengti pranešimus LVŽS organams ir atlikti kitus veiksmus, būtinus sklandžiam rinkimų procesui.

10. Sekretoriatas suteikia Komisijai organizacinę ir techninę pagalbą (pateikia informaciją apie rinkimus Skyriams, LVŽS nariams, registruoja rinkimų atstovus ir kt.).

11. Patvirtinus kandidatų sąrašą ir išrinkus Komisiją, informacija pateikiama LVŽS interneto svetainėje ir Skyriams bei prasideda rinkimų agitacija.

12. Rinkimų agitacija pasirinktais būdais ir formomis gali vykti iki balsavimo pradžios. Rinkimų agitacija vykdoma skaidriai, negali pažeisti teisės aktų bei Įstatų nuostatų ir geros moralės principų. Rinkimų agitacijos metu kandidatas į pirmininkus turi teisę pristatyti kandidatus į LVŽS pirmininko pavaduotojus. Prasidėjus balsavimui, rinkimų agitacija nevykdoma.

13. Kandidatai gali skirti savo atstovus stebėti rinkimų agitaciją, balsavimo procedūras ir rinkimų rezultatų nustatymą. Informaciją apie savo atstovus Sekretoriatui pateikia kandidatai.

14. Skyrių pirmininkai ne vėliau kaip iki 2021 m. spalio 1 d. Sekretoriatui privalo pateikti Skyriaus narių sąrašą ir visų Skyriaus narių telefonų numerius. Jeigu Skyriaus narių skaičius pasikeičia, Skyriaus pirmininkas privalo iki balsavimo pradžios pateikti atitinkamą patikslintą informaciją Sekretoriatui el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

III skirsnis. Balsavimas

15. Balsuoti rinkimuose turi visi asmenys, esantys LVŽS nariai bei įregistruoti Teisingumo ministerijos duomenų bazėje ir kurių narystė LVŽS nėra sustabdyta.

16. Balsavimas Tarybos nustatu laikotarpiu vyksta elektroninėje erdvėje, užtikrinant balsavimo slaptumą. Kiekvienas LVŽS narys pirmininką renka be tarpininkų ir balsuoja asmeniškai. Nariui balsavus, atšaukti balsavimo galimybės nėra.

17. Kiekvienam LVŽS nariui, turinčiam teisę balsuoti rinkimuose, iki rinkimų pradžios į telefoną trumpąja žinute atsiunčiamas balsavimo sistemos automatiškai sugeneruotas individualus prisijungimas prie balsavimo sistemos. Partijos narys turi vieną balsą ir balsuoti gali tik vieną kartą.

18. Pasibaigus balsavimui, Komisija kartu su Sekretoriatu fiksuoja balsavimo pabaigą. Fiksuojant balsavimo pabaigą gali dalyvauti kandidatų atstovai, pranešę apie pageidavimą dalyvauti Sekretoriatui iš anksto.

19. Sudaromas sąrašas, kuriame išvardinami visi kandidatai ir pateikiama informacija apie gautus balsus bei informacija apie LVŽS narių skaičių, dalyvavusį rinkimuose. Daugiausia balsų gavęs kandidatas įrašomas pirmuoju numeriu, mažiausiai – paskutiniu.

20. Visi skundai dėl rinkimų pateikiami Komisijai per Sekretoriatą ir privalo būti išnagrinėti ne vėliau kaip iki Suvažiavimo dienos.

IV skirsnis. Rinkimų rezultatų tvirtinimas

21. Komisiją per Sekretoriatą ne vėliau kaip per 5 (penkias) dienas po balsavimo pasibaigimo pateikia Apraše nurodytą kandidatų sąrašą Tarybai, Valdybai ir Skyriams.

22. Visuotinio LVŽS narių balsavimo metu išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau, nei pusę rinkimuose dalyvavusių LVŽS narių balsų, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip pusė visų LVŽS narių.

23. Jeigu nei vienas kandidatas nesurinko reikiamo balsų skaičiaus, per 1 (vieną) mėnesį rengiamas pakartotinis balsavimas, kuriame varžosi du kandidatai, pirmame ture surinkę daugiausia balsų. Pirmininku išrenkamas kandidatas, gavęs daugiausia LVŽS narių balsų neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių narių skaičių. Balsavimo procedūros vyksta tokiu pat būdu, nurodytu Aprašo III skirsnyje.

24. LVŽS pirmininko rinkimų rezultatus tvirtina Suvažiavimas.