„Ministras, atsakydamas į interpeliacijos klausimus, padėkojo visiems ekspertams, talkinantiems valdant COVID-19 pandemiją. Deja, pamiršo padėkoti medikams.“

Giedrius Surplys. Pasisakymas už A. Dulkio interpeliaciją

2021 12 14

Mes taip ir nepamatėme 130 žingsnių plano. Pirmiausias darbas, pradėjus dirbti ministro poste, buvo rautis plaukus dėl labai blogos situacijos, kurią paliko nueinanti valdžia. Tačiau palyginus šio ir 2020 m. rudens užsikrėtimų ir mirčių statistiką, deja, labai liūdna, bet didelio skirtumo nepamatysime. Kodėl? Atsakymų neišgirdome.

Kuo gi skyrėsi ministro Verygos ir ministro Dulkio COVID situacijos valdymas? Sakyčiau, pirmiausia tuo, kad ministrą Verygą pandemija tikrai užklupo netikėtai. Buvome viena pirmųjų pasaulio valstybių, paskelbusių ekstremalią padėtį. Greitai. Pabrėžiu, greitai sukaupėme būtinų priemonių rezervą, užsipirkome testų ir vakcinų, o svarbiausia, sukūrėme visą COVID-19 valdymo modelį, kuriuo beliko tik naudotis.

Premjerės Šimonytės vyriausybė paveldėjo visą šią sistemą. Ir, drįsčiau teigti, neišdidžiai ja naudojosi. Reiškia, sistema buvo sukonstruota gera.

Ir vis dėlto, daugelis sprendimų vėlavo maždaug mėnesiu nuo to, kai būdavo pateikiami arba ekspertų, arba Šešėlinės Vyriausybės. Pvz.: motyvacinės priemonės besiskiepijantiems, paskiepytų asmenų izoliacija po kontakto ir t.t.

Ministras, atsakydamas į interpeliacijos klausimus, padėkojo visiems ekspertams, talkinantiems valdant COVID-19 pandemiją. Deja, pamiršo padėkoti medikams. O juk būtent medikams ir pirmiausia medikams turime būti dėkingi šioje chaotiškoje situacijoje.

Iš Seimo tribūnos ministras Dulkys perskaitė trumpą paskaitėlę apie tai, kaip sukonstruojamas viešas melas. Ir tada pasakė, kad kalbės faktais. Ir pateikė pirmąjį faktą: pandemija yra valdoma gerai. Bet tai yra toks faktas, kaip faktas, kad Kauno Žalgiriui puikiai sekasi Eurolygoje.

Ministras klausė: kodėl turėtume taikytis su neskaidriu sveikatos lėšų naudojimu? Būtent! Kodėl turėtume taikytis su ministro politinės komandos išlaidomis fotosesijai ar apmokėtiems interviu?

Ministras yra politikas, kurio visuomenės pasitikėjimo rodiklis – vienas žemiausių Lietuvoje. Tai yra faktas. Būtent tai sukelia labai daug visuomenės nepasitikėjimo valdžios sprendimais.

Ir čia, jeigu manęs neapgauna atmintis, yra antrasis skirtumas tarp ramaus būdo ministro Verygos ir ramaus būdo ministro Dulkio. Visuomenės protestai. Įvairiomis formomis.

Bendro pobūdžio pasamprotavimai ir Ezopo kalba krizės akivaizdoje tinka tiek pat, kiek filosofavimas karo fronte. Pažvelgus plačiau, šiandien, praėjus metams nuo XVIII Vyriausybės darbo pradžios, kai vienas ministras yra interpeliuojamas, kiti du yra pasiruošę atsistatydinti, o didžiausios Seime frakcijos partijos lyderis Gabrielius Landsbergis nebalsuoja dėl biudžeto, nes, esą, buvo tikras, jog biudžetas ramiai praeis, manau, yra diena, kai galime sąžiningai perkrauti Vyriausybę, sulaukti Kalėdų ir atversti naują geresnį lapą.