„Mums svarbu, kad visuomenės balsui, kurio nenori atstovauti valdantieji, vieningai atstovautų opozicinės frakcijos, kurios remia tradicinę šeimą ir kitas tradicines vertybes, kurias saugo Konstitucija“, – sako LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Seimo opozicijos frakcijos susivienijo dėl Lietuvos žmonių

2021 03 23

Kovo 23 d. Seimo opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Darbo partijos (DP) frakcijos tikėdamos, kad vieninga ir stipri opozicija gali prisidėti prie realių darbų, kurių laukia rinkėjai, pasirašė opozicinių frakcijų koalicijos susitarimą. Pasak opozicijos atstovų, pagrindinės valdančiosios daugumos partijos vykdo agresyvią politiką, todėl susitarimas tarp opozicijai priklausančių frakcijų reikšmingas, kaip reali politinė atsvara valdančiųjų iniciatyvoms, kurios skaldo visuomenę, skatina nepasitikėjimą valdžia ir jos ketinimais.

„Valdantieji, matydami, kad jų siūlymai skaldo visuomenę, ne tik kad juos teikia sudėtingu laiku, bet ir dar labiau skatina nesutarimus. Mums svarbu, kad visuomenės balsui, kurio nenori atstovauti valdantieji, vieningai atstovautų opozicinės frakcijos, kurios remia tradicinę šeimą ir kitas tradicines vertybes, kurias saugo Konstitucija“, – sako LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Darbo partijos frakcijos seniūno Vigilijaus Juknos teigimu, nors frakcijos vykdo savo partijų programas, kurios skiriasi, tačiau vardan Lietuvos žmonių ir tradicinių vertybių gynimo, vienija jėgas.

„Parlamentiniame darbe dirbant pavieniui pasiekti rezultato yra daug sunkiau, sunkiau vykdyti pažadus savo rinkėjams. Tad nuo šiol galėsime būti produktyvesni priimant svarbiausius mūsų valstybei sprendimus, drauge būsime stipresni. Liksime ištikimi savo partijos programai ir dirbsime Lietuvos žmonių labui“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Susitarimu koalicijos partneriai įsipareigoja bendradarbiauti, derinti bendras frakcijų pozicijas, įstatymų projektus, darbotvarkes, kartu vykdyti parlamentinę kontrolę ir ginti opozicijos teises.

Anot A. Norkienės, opozicija sieks, kad parlamento darbotvarkėje dominuotų koronaviruso pasekmių mažinimo ir pagalbos Lietuvos žmonėms tema, kovos prieš korupciją projektai.

Dvi opozicinės frakcijos sutarė, jog opozicijos lyderis keisis ir bus renkamas bendru sutarimu. Nutarta, kad LVŽS frakcijos opozicijos lyderis vadovaus 5 Seimo sesijas, o DP frakcijos atstovas – 3 Seimo sesijas. Prisijungus kitoms frakcijoms bus peržiūrima ir lyderių kaita.

Koalicijos partneriai bendrai veiklai koordinuoti nusprendė sukurti koalicijos tarybą, kurią sudarys opozicijos lyderis ir iki 5 LVŽS frakcijos bei DP frakcijos atstovų, o taip pat esant partijų pirmininkų pageidavimui, lygiaverčiais pagrindais partijų, kurias atstovauja šią sutartį sudariusios Seimo frakcijos, pirmininkai.

LVŽS ir DP frakcijų susitarimo tekstas