„Vien jau tai, kad valdančiojoje daugumoje yra MG Baltic korupcijos byloje teisiamas Liberalų sąjūdis, yra labai iškalbingas faktas, o ir TS-LKD deleguotų komitetų pirmininkų spintose yra pakankamai „skeletų“.

Ramūnas Karbauskis. Skaidrumas liko pažaduose. Valdantieji išsigando Valstybės saugumo departamento patikrinimo?

2021 01 22

Konservatorių ir liberalų vadovaujamas Seimas bijo teisėsaugos tarnybų filtro. Vos paaiškėjus Seimo rinkimų rezultatams, ryškėjant valdančiosios koalicijos struktūrai bei valdantiesiems jau dėliojantis postus, lapkričio 3 d. su teisiama Liberalų sąjūdžio partija rinkimus laimėjęs buvęs Seimo pirmininkas V. Pranckietis panaikino reikalavimą, kad visi Seimo komitetų, komisijų pirmininkai turėtų leidimus dirbti su slapta informacija, ko pasėkoje nei vieno iš jų netikrins jokios tarnybos, kiek jie yra lojalūs Lietuvai ir patikimi priiminėti svarbius šaliai sprendimus.

Noriu priminti, kad būtent Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iniciatyva praėjusios kadencijos Seimas priėmė nuostatą, kad visi Seimo komitetų ir komisijų pirmininkai privalo turėti leidimus dirbti su slapta informacija. Leidimas dirbti su slapta informacija reiškia ne tik informacijos apie save pateikimą Valstybės saugumo departamentui (VSD), bet ir išsamų VSD vertinimą, kurį turi praeiti leidimą dirbti su slapta informacija siekiantis įgyti asmuo. Vertinami šio asmens ryšiai, turima žvalgybinė informacija, kiti duomenys. Kitaip tariant, žiūrima, ar žmogus, kuriam bus patikėtos valstybės paslaptys, yra lojalus valstybei.

Tokį patikrinimą praėjau ir aš, kaip vienas iš Seimo komiteto pirmininkų, nors prieš paskelbiant, kad leidimą turiu, konservatoriai skleidė įvairias spekuliacijas ir naudojo propagandinius metodus dėl mano lojalumo Lietuvai ir visais būdais stengėsi sunaikinti mano reputaciją.
Bet grįžkime prie „slaptos operacijos“, kurią iš karto po rinkimų padarė buvęs Seimo Pirmininkas. V.Pranckietis savo valia ar kažkieno palieptas žengė apgalvotą ir cinišką žingsnį, ruošiant priedangą galimai neskaidriai naujajai Seimo daugumai– neargumentuojant, slapta pakeitė reguliavimą taip, kad Seimo komiteto ar komisijos pirmininku galėtų tapti ir abejotino lojalumo asmuo, savo biografijoje turintis juodų dėmių ar net ryšių su nedraugiškų valstybių žvalgyba.

Vien jau tai, kad valdančiojoje daugumoje yra MG Baltic korupcijos byloje teisiamas Liberalų sąjūdis, yra labai iškalbingas faktas, o ir TS-LKD deleguotų komitetų pirmininkų spintose yra pakankamai „skeletų“. Pavyzdžiui, konservatoriams priklausantis Seimo narys Antanas Matulas, netrukus po reikalavimo pasitikrinti VSD panaikinimo tapęs sveikatos reikalų komiteto pirmininku, sovietiniais metais tikrąją karinę tarnybą atliko ne šiaip sau kur, o sovietų kariuomenės žvalgybinės struktūros GRU padalinyje.

Į leidimą dirbti su slapta informacija praėjusioje kadencijoje žiūrėjome principingai – kaip į garantą, kad prie Seimo ar jo padalinių vairo neatsistos žmonės, kurių lojalumas valstybei kelia abejones. Dėl to praėjusioje kadencijoje leidimus dirbti su įslaptinta informacija iš viso turėjo net 99 Seimo nariai, turintys vadovaujančias pareigas arba dirbantys reikšmingiausiuose Seimo komitetuose.

Todėl raginu naujus Seimo narius, ypač komitetų pirmininkus –vardan skaidrumo, reikalaukite grąžinti ankstesnę tvarką, kad visuomenė galėtų jumis tikėti. O gal jūs kažko bijote?