Klausimai dėl neskaidrių procesų kilo po to, kai pareigas paliekantis buvęs krašto apsaugos ministras A. Anušauskas pareiškė darbo ministerijoje metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. 

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga grįžta į partijų susitarimą dėl gynybos

2024 04 05

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) grįžta į partijų susitarimą dėl gynybos po to kai Specialiųjų Tyrimų Tarnyba (STT) viešai patikino, kad situacija dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje kontroliuojama ir stebima, bendradarbiaujant su Lietuvos karine žvalgyba, o generalinė prokuratūra patvirtino, kad STT sprendimas nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje yra pagrįstas ir teisėtas.

„Mes pasitikime teisėsauga ir karine žvalgyba, jų kompetencija ir tikime, kad jos neleis, jog krašto apsaugos sistemoje vyktų nešvarūs žaidimai, apie kuriuos pranešė krašto apsaugos ministro pareigas paliekantis A. Anušauskas. Į gynybos susitarimą grįžtame, nes mes pasisakome už Lietuvos gynybinių pajėgumų stiprinimą ir piliečių saugumą, tačiau ir toliau akylai stebėsime situaciją, konservatorių siūlymus, kurie susiję su visų mokesčių mokėtojų pinigais. Konservatoriams nepavyko atsikratyti korupcijos šešėlio, todėl, kol jie bus valdžioje ir priiminės sprendimus, reikalausime labai konkrečiais faktais, skaidrumą grindžiančių ir išlaidas patvirtinančių dokumentų“, – sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

LVŽS tęs aktyvų darbą ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK). Pasak partijos atstovo šiame komitete šešėlinio krašto apsaugos ministro Dainiaus Gaižausko, STT pranešimas atsisakant pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos rodo, kad NSGK gali tęsti veiklą, nes mesti kaltinimai komitetui nepasitvirtino. NSGK ketina posėdžiauti jau pirmadienį ir tvirtinti naują pirmininką.

„Žinoma, Generalinės prokuratūros paaiškinimas neišsklaidė visų dėl viešųjų pirkimų krašto apsaugos sistemoje kilusių abejonių. Tam tikri tyrimai vyksta. Tegu tarnybos sėkmingai atlieka savo darbą, o mes su kolegomis ne tik aktyviai dirbsime nacionalinio saugumo klausimais, bet ir labai atidžiai stebėsime situaciją“, – sako D. Gaižauskas.

STT nurodė, kad kriminalinės žvalgybos institucijos, tarp jų – Antrasis operatyvinių tyrimų departamentas (AOTD) ir STT bendradarbiauja keisdamosi informacija ir kad nuolatos vyksta informacijos mainų procesas. Atsisakyme pradėti ikiteisminį tyrimą pabrėžiama, kad „turi būti užtikrinamas tokios informacijos slaptumas, todėl šiame nutarime apie tai plačiau nebus pasisakoma ir vertinama“. Generalinė prokuratūra trečiadienį paskelbė, kad STT sprendimas nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje yra pagrįstas ir teisėtas.

Klausimai dėl neskaidrių procesų kilo po to, kai pareigas paliekantis buvęs krašto apsaugos ministras A. Anušauskas pareiškė darbo ministerijoje metu susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Tokias ministro užuominas prezidentas Gitanas Nausėda įvertino kaip labai rimtas ir netrukus susitiko su STT bei Generalinės prokuratūros vadovybe. Savo ruožtu STT pranešė iki šiol nepradėjusi ikiteisminių tyrimų, susijusių su KAM. Visgi, tarnyba nurodė iš KAM gavusi informacijos apie parlamentarą, liberalų atstovą Raimundą Lopatą. Po rezonansą sukėlusių pareiškimų STT dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje apklausė patį A. Anušauską, buvusį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką ir dabartinį ministrą Lauryną Kasčiūną, Seimo narį R. Lopatą ir buvusį krašto apsaugos viceministrą Vilių Semešką, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę.