„Ministras turi įvertinti situaciją ir tokių patikrinimų, kurie demotyvuoja mokinius ir jų mokytojus, žalą bei prisiimti atsakomybę.“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija ragina švietimo ministrą pasitraukti iš pareigų

2024 03 13

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime, reaguodama į pedagogų, mokinių ir jų tėvų atsiliepimus dėl vienuoliktokų tarpinio patikrinimo proceso ir rezultatų, ragina Švietimo, mokslo ir sporto ministrą stabdyti tarpinius patikrinimus, anuliuoti įvykusių patikrinimų rezultatus, prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti iš ministro pareigų.

„Ministras turi įvertinti situaciją ir tokių patikrinimų, kurie demotyvuoja mokinius ir jų mokytojus, žalą bei prisiimti atsakomybę. Akivaizdu, kad patikrinimams moksleiviai nepasirengę, o užduočių kūrėjai arba nesusipažinę su mokyklose dėstomomis programomis, arba specialiai patikrinimams siūlo užduotis, kurios per sudėtingos moksleiviams ir neatspindi jų tikrųjų žinių“, – sako frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė. Ji pabrėžia, jog ne mažiau skandalingas faktas, jog ministras šiuo metu kalba, kad tarpinio patikrinimo vertinimai bus perprogramuoti.

„Kuo vadovaujantis bus pakeisti rezultatai? Toks ministro pasakymas reiškia tik viena, kad ministerija pripažįsta, kad padaryta didžiulė klaida, tačiau ji taisoma neteisingai. Egzaminų rezultatai ir vertinimai šiuo atveju gali būti tik anuliuojami, o ne koreguojami“, – sako A. Norkienė.

Pati dirbusi pedagogės darbą, A. Norkienė teigia, kad vaikai turi pasitikėti valstybe, kurioje auga: „Dabar susidaro įspūdis, kad sistema nusistačiusi prieš vaikus, jų ateitį, kuria nepasitikėjimą valstybe“.

Pagal dabar galiojančią tvarką, vienuoliktokų tarpinio patikrinimo pažymys sudarys dalį brandos egzamino įvertinimo. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, būdama valdžioje, siūlė, kad egzaminai nekeltų vaikams streso ir būtų vertinami jų kelerių metų vidurkiai, o paraiškas stoti į aukštąsias mokyklas jie galėtų teikti dar besimokydami 12 klasėje. LVŽS taip pat siūlė, kad bakalauro laipsnį studentai galėtų įgyti nemokamai.