„Panašu, kad tikrasis tokių užduočių tikslas – vis didesnį skaičių moksleivių palikti be galimybės studijuoti aukštosiose mokyklose.“

Ramūnas Karbauskis. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos reformos praraja

2024 03 09

Dar viena Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos reformos praraja: fizikos tarpinio egzamino užduočių neišsprendė net ir gabiausi šalies mokiniai. Socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidos priemonėse mokiniai karštai komentuoja užduotis ir neslepia nusivylimo. Susidaro įspūdis, kad egzaminas buvo ne žinių patikrinimas, o mokinių ir jų mokytojų pažeminimas. Už ką ši valdžia keršija vaikams ir jų mokytojams? Gal už streikus? O gal už tai, kad ministras nemoka suskaičiuoti iki dviejų lyčių?

Faktas, jog nenorima paruošti normalias ir mokinių gebėjimus bei žinias atskleidžiančias užduotis. Panašu, kad tikrasis tokių užduočių tikslas – vis didesnį skaičių moksleivių palikti be galimybės studijuoti aukštosiose mokyklose. Pirmiausia, ši valdžia atsisakė tęsti mūsų darbus ir padaryti aukštąjį mokslą nemokamu. Mes siekėme, kad kuo daugiau vaikų galėtų studijuoti aukštosiose mokyklose, nes Lietuvai reikia aukštos kvalifikacijos specialistų visose srityse. Nemokamo bakalauro idėją konservatorių valdoma ministerija išmetė į šiukšlių dėžę, nors mes tam jau buvome numatę pinigus sekančių metų biudžete. Negana to, jie padarė taip, kad dar daugiau vaikų negalėtų pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas – jau 2022 metais matematikos egzamino neišlaikė 35 procentai abiturientų. Tai skandalinga, nes būti išlaikius valstybinį matematikos egzaminą reikia, norint stoti į valstybės finansuojamas studijų vietas aukštosiose mokyklose, išskyrus menų studijas. Be šio, reikia išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros bei laisvai pasirenkamus egzaminus.

Kitą savaitę vienuoliktokai laikys matematikos tarpinį egzaminą, o per Velykų atostogas – lietuvių kalbos ir literatūros. Aš noriu pabrėžti, kad turėjo ir galėjo viskas vykti kitaip. Dar 2021 metais mes, valstiečiai, pasiūlėme keisti mokyklos baigimo tvarką ir vienas iš numatytų naujų elementų – metinių rezultatų užskaita vertinant brandą. Jokio streso, jokių papildomų užduočių rengimo, jokio papildomo darbo ir pinigų švaistymo. Juo labiau atostogos vaikams skirtos pailsėti, tradiciškai atšvęsti vieną gražiausių pavasario švenčių su šeima, o ne egzaminus laikyti. 2024 metais gavome Vyriausybės išvadą – idėja gal ir gera, tačiau įstatymo svarstyti nesiūlo. Sako, tarpiniai įvertinimai geriau. Štai ir matome tą geriau. Ar tikrai geriau? Kas pamatuos tą įtampą, tą jaunuolių nerimą ir pašlijusią sveikatą?

Pagaliau, ar ministrui rūpi ir tie patys tarpinio įvertinimo rezultatai? Ne. Jis juk aiškiai pasakė žiniasklaidos atstovams, kad nėra čia ko pergyventi, nes egzaminą galės perlaikyti kitąmet. Cinikas, kaip ir jo premjerė bei kiti ministrai. Tai, kaip elgiasi ši valdžia su šalies vaikais, akivaizdžiai parodo, kad ji siekia Lietuvą palikti be išsilavinusių žmonių.

Kad dabartinė valdžia atsitokėtų, priminsiu, jog vienuoliktokai, kuriems jau yra 18 metų, šiemet pirmą kartą eis prie balsadėžių. Manau, kad jie tinkamai įvertins valdžios patyčias. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dar turi galimybę netapti eiliniu akmeniu po liberalios valdžios kaklu. Nutraukite šias patyčias ir atsiprašykite vaikų bei jų mokytojų!!! Mes siūlome atidėti tarpinius patikrinimus, kol bus tinkamai pasiruošta.