„Pagaliau Gabrielius Landsbergis viešai pripažino, kad jo vedamos „konservatorių“ partijos reitingai krenta ir reikia griebtis kažko, kas šokiruotų, išgąsdintų ar keltų paniką.“

Jonas Jarutis. Konservatorių vertybinė užsienio politika pasiekė dugną

2023 11 22

Pagaliau Gabrielius Landsbergis viešai pripažino, kad jo vedamos „konservatorių“ partijos reitingai krenta ir reikia griebtis kažko, kas šokiruotų, išgąsdintų ar keltų paniką. Jau anksčiau „karo partija“ pramintos partijos pirmininkas netikėtai pasakė, kad laiko pasiruošti karui su Rusija turime nedaug, kitas Kremliaus taikinys būsime mes. Prognozuotojas G. Landsbergis prognozuoja, kad karas prasidės neišvengiamai ir jo laukti ilgai nereikės.

Kodėl G. Landsbergis savo šalies žmonių emocijomis, sveikata ir saugumu švaistosi taip neatsakingai? Ar Lietuva iš kitų šalių gavo naujų perspėjimų? O gal kažkas labai stipriai pasikeitė per paskutines dienas?

Tikrai ne. Šalies saugumo situacija išlieka tokia pati, kokia buvo iki šiol. Juolab, kad krašto apsaugos ministras A. Anušauskas, kuris tikrai greičiausiai sužino apie artėjančius pokyčius, bando mus nuraminti ir pasakyti, kad nieko naujo neatsitiko. Be reikalo keliama panika.

Sutinku, kad šiuo metu Ukrainoje karas atsidūrė tarsi aklavietėje, kai neaišku, kas bus toliau, nes Europa tarsi „pavargo“ nuo karo, karas vyksta ir Izraelyje, o valdžių kaita JAV gali paveikti sprendimus dėl pagalbos Ukrainai.

Bet tikrai neatsakinga šitame kontekste, neturint naujų priežasčių, „perspėti“ tautą apie tai, kad tuoj tuoj ir pas mus prasidės karas ir, kad esame visiškai nepasiruošę. G. Landsbergis tikriausiai pamiršo, kad paskutinius metus būtent jo partija ir jis pats vadovauja Lietuvai.

Tai kodėl mes šiandien girdime tik gąsdinimą, o ne kažką konkretaus? Tikriausiai tikslas yra kitas, tikslas yra mobilizuoti savo rinkėjus, nes jau prasidėjo rinkiminė kova.

Kodėl niekaip nepavyksta laiku, be skandalų, priimti sprendimus dėl vokiečių brigados, sudaryti sąlygas vokiečių kariams ir jų šeimoms gyventi Lietuvoje? Sakytum, trūksta finansavimo? Na ne, nes gynybai 2024 metais buvo skirta 2,52 proc. nuo BVP + laikinos bankų solidarumo lėšos. Iš viso – 2,1 mlrd. eurų.

Priminkime, kad G. Landsbergio ankstesnės kalbos ir veiksmai sugriovė Lietuvos ir Kinijos ekonominius santykius. Lietuvai buvo padaryta aiškiai apčiuopiama ir šimtais milijonų skaičiuojama žala ir tai tik ekonominė pusė, o kur politinė, kuri apima Lietuvos įvaizdį investuotojams, ES, NATO partneriams?..

„Uždegančios“ kalbos apie vertybinę politiką ir kad Lietuva neleis pardavinėti Lukašenkai kalio trąšų, nutraukė AB „Lietuvos geležinkeliai“ ir „Belaruskalij“ krovinių gabenimą per Lietuvos teritoriją į Klaipėdos uostą. Nors jokios ES taikomos sankcijos to neįpareigojo daryti. Klaipėdos uostas neteko milžiniško kiekio krovinių, „Lietuvos geležinkeliai“ – krovinių pervežimų, darbuotojai prarado darbą, o valstybės biudžetas neteko šimtų milijonų eurų mokesčių.