Asamblėjos metu ieškota būdų, kaip būtų galima spręsti pieno gamintojams kylančias problemas, aktyviai bendradarbiaujant tarptautiniu lygmeniu su kitų Europos Sąjungos (ES) ir ne ES šalių organizacijomis.

EP narys Bronis Ropė: „Pienas negali kainuoti mažiau už savikainą“

2023 11 16

Europarlamentaras Bronis Ropė dalyvavo Europos pieno tarybos generalinėje asamblėjoje, kurią organizavo Lietuvos pieno gamintojų asociacija (LPGA). Asamblėjos metu ieškota būdų, kaip būtų galima spręsti pieno gamintojams kylančias problemas, aktyviai bendradarbiaujant tarptautiniu lygmeniu su kitų Europos Sąjungos (ES) ir ne ES šalių organizacijomis.

Europos pieno taryba rūpinasi žaliavinio pieno gamybos rinkos reguliavimu, kai krizių metu taikoma pieno gamybos sąnaudų analizė tiek valstybėse narėse, tiek visoje Europos Sąjungoje bendrai.

„Šiandien Lietuvos pieno gamintojai susiduria su ypatingai sudėtingomis sąlygomis – pieno supirkimo kaina smarkiai krito. Pavyzdžiui, Žemės ūkio duomenų centro skaičiavimais, šių metų liepą natūralaus pieno supirkimo kaina, lyginant su pernai metų atitinkamu laikotarpiu sumažėjo net 33,4 proc. Natūralu, kad traukiasi iš pienininkystės sektoriaus, nes esant tokioms žemoms supirkimo kainoms, jų darbas tampa niekiniu. Pieno supirkimo kaina krito taip smarkiai, kad pienas superkamas už mažesnę kainą nei yra tokio pieno reali gamybos savikaina“, – sakė parlamentaras Bronis Ropė.

Renginio metu parlamento narys B. Ropė susitiko ir su Europos pieno tarybos prezidentu Kjartan Poulsen, kuris dar kartą nuoširdžiai dėkojo parlamentarui už aktyvų darbą Europos Parlamente pieno gamintojų labui. Pasak Kjartan Poulsen, europarlamentaras puikiai nusimano apie situaciją pieno sektoriuje, o tai labai svarbu, kai siekiama konstruktyvių diskusijų su pieno gamintojais.

Parlamentaras iš Lietuvos susitiko su Europos pieno tarybos prezidentu dar šių metų ankstyvą pavasarį Briuselyje tam, kad būtų galima numatyti priemones, kurios leistų suvaldyti neapibrėžtą ir nestabilią situaciją pieno sektoriuje. Susitikimo metu B. Ropė pasiūlė inicijuoti savanoriško pieno gamybos ribojimo modelį, kuris leistų sureguliuoti rinką europiniu mastu.

„Europos Žaliųjų frakcijoje ir parlamento Žemės ūkio ir kaimo reikalų komitete Bronis Ropė pasiūlė pritaikyti Ispanijos reguliacinį modelį. Minėtas modelis, kuris pasiteisino Ispanijoje, remiasi sąžiningos prekybos praktikos metodika, kai yra pasirašomos rašytinės sutartys ir numatomos sąlygos, jog negalima už superkamą pieną siūlyti mažesnes kainas nei jo savikaina“, – sakė Bronis Ropė.

Renginio metu diskutuojant su Europos pieno tarybos atstovais, parlamentaras B. Ropė pabrėžė, jog būtina priimti pieno rinkos reguliavimo modelį visoje bendrijoje. Europos Parlamento narys kalbėjo ir apie konkurencines sąlygas žemės ūkio sektoriuje. „Tiesioginės išmokos – itin reikalingos šalies ūkininkams, todėl turi būti tokio paties dydžio skirtingose šalyse narėse. Net apie 20 ar 30 proc. žemdirbio pajamų sudaro lėšos, gaunamos iš europinės paramos“, – teigė parlamentaras.

Pasak parlamentaro, Taryba šiandien dirba kokybiškai ir stengiasi įsiklausyti į ūkininkų pageidavimus. „Ši pieno krizė – nėra naujas atvejis. Su panašia krize teko susidurti dar 2014 metais dėl Rusijos embargo ir kritusių pieno supirkimo kainų, tačiau mums greitai pavyko įgyvendinti gamybos mažinimo mechanizmą. Visgi, kalbant apie dabartinę pieno krizę, turime kuo skubiau sutarti dėl pieno gamybos reguliavimo schemos. Pakaks vilkinti pieno sektoriaus problemas – suremkime pečius ir įveskime reikiamus sprendimus“, – priminė EP narys Bronis Ropė.