„Narkotikai buvo įrašyti kaip problema ir uždavinys, kurį reikia spręsti. Tai išnyko prieš dvejus metus, kai valdžioje atsidūrė konservatoriai su liberalais.“

Ramūnas Karbauskis. Narkotikais susižavėjusi liberali valdžia nebesuvokia realybės

2023 10 06

Kasdien skaitome antraštes, kad tai viename, tai kitame mieste ar miestelyje narkotikais apsinuodijo vaikas. Marijampolę supurtė šešiolikmečio jaunuolio mirtis. Jis mirė apsinuodijęs stipriais kvaišalais, kurių kilmė nenustatyta. Dar du apsinuodiję paaugliai atsidūrė ligoninėje. Anot šalies gydytojų, statistika liūdna, tokių jaunų pacientų daugėja. Jauniausias vaikas į Kauno klinikas pateko neseniai, vos aštuonerių metų. Vaikų gydytojų duomenimis, šiemet apsinuodijusių vaikų psichotropinėmis medžiagomis skaičius didėja milžiniškais tempais. 2022 metais į sveikatos įstaigas kreipėsi 115 nepilnamečių ir iš jų daugiausiai buvo kreipęsi dėl apsinuodijimo kanapėmis. Šiemet jau kone kasdien vien didžiųjų miestų ligoninės sulaukia nuo 1 iki 10 apsinuodijusių paauglių. Gydytojai skambina pavojaus varpais, nes net ne visada pavyksta nustatyti, kokiomis psichotropinėmis medžiagomis apsinuodyta.

Lietuvos Prezidentas pasiūlė šią problemą spręsti Valstybės gynimo taryboje (VGT), tačiau vietoje palaikymo ir problemos, kaip grėsmės valstybės saugumui įvardijimo, valdantieji Prezidento iniciatyvą išjuokė. Ypač tie, kurie reklamuoja savo narkotikų dekriminalizavimo politiką, besifotografuodami kanapių laukuose.

Viena iš tų laisvės kanapėms šauklių ir Lietuvos Prezidento siūlymo kritikių, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, iki šiol nemato prie ko privedė jų politika. O privedė prie to, kad tai tapo ne tik šeimų, miestų ir miestelių tragedija, o visos Lietuvos didžiule nelaime.

Tai, kad liberalai nenori, jog narkotikų mokyklose vartojimo klausimas būtų keliamas VST, rodo, kad jie ir toliau siekia stumti lengvesnius kelius narkotikams. Jei aukščiausi valstybės vadovai sutars, kad narkotikų vartojimo problema yra visos valstybės, nacionalinė problema ir turi būti kuo skubiau sprendžiama, liberalai neteks net regimybės toliau minti narkotikų dekriminalizavimo kelio, nes politinis klimatas ir tarpinstituciniai susitarimai jiems to nebeleis daryti.

Verta priminti, kad beveik 20 metų kova su narkotikais buvo Lietuvos nacionalinio saugumo strategijose. Narkotikai buvo įrašyti kaip problema ir uždavinys, kurį reikia spręsti. Tai išnyko prieš dvejus metus, kai valdžioje atsidūrė konservatoriai su liberalais. G.Landsbergio vadovaujamai Seimo daugumai narkotikų legalizavimas tapo vienu iš svarbiausių prioritetų.

Išjuokti Prezidentūrą – gynybinė reakcija. Matyt bijant, kad galų gale ims aštrėti konservatliberalų valdžios atsakomybės klausimas dėl milžiniškos žalos, tiksliau – žalos pačia didžiausia, vaikų sveikatos ir gyvybės kaina. Vieši valdžios atstovų pareiškimai apie per dideles bausmes narkotikais prekiaujantiems nusikaltėliams rodo, jog dabartinės valdžios atstovai yra labai glaudžiai susiję su narkotikų prekyba ir vartojimu, kitaip sunku paaiškinti milžiniškas pastangas, bandant dekriminalizuoti narkotikų prekybą, tuo pačiu nusispjaunant į narkotikų vartojimo augimo tendenciją vaikų tarpe.

Mes, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga palaikome, kad narkotikų mokyklose plitimo klausimas būtų grąžintas į nacionalinio saugumo temą. Apie narkotikų keliamas grėsmes esame kalbėję ne viename šešėlinės Vyriausybės posėdyje, Seime, siuntėme Vyriausybei, raginome ministerijas ir institucijas imtis griežtesnių priemonių, siekiant užkardyti psichotropinių medžiagų platinimą ir vartojimą, atsisakyti narkotikų dekriminalizavimo planų.

Todėl palaikome Prezidentūros iniciatyvą ir remsime ją, siūlydami ne tik griežtinti bausmes narkotikų platintojams, bet ir sudarant normalias sąlygas teisėsaugai atlikti savo darbą. Už narkotikų platinimą vaikams turi grėsti pačios sunkiausios bausmės, kurios prilygtų pasikėsinimui nužudyti. Dabartinės valdžios noras, bausmes už narkotikų platinimą prilyginti baudoms už eismo taisyklių pažeidimą, verčia manyti, jog konservatoriai ir liberalai gyvena paralelinėje tikrovėje, nesuvokdami baisios grėsmės mūsų vaikams, tautai, valstybei.