„Demokratija, gerbiamas ministre, yra laisvė rinktis, prigimtinė galimybė turėti teises bei nediskriminacija absoliučiai jokiu pagrindu, kadangi visi iš prigimties yra lygūs.“

Robertas Šarknickas. Atvėsus emocijoms arba Lietuva neturi kultūros ministro

2022 07 22

Bet kokį kultūros renginį vengiu velti politikos subtilybes, nesvarbu kas ir kokių pažiūrų. Politika neturi skaldyti bei atimti iš žiūrovo teisės rinktis jam priimtiną kultūrą: spektaklius, renginius ar kaip šiuo atveju buvo bandyta provokacijos būdu sugadinti Naisių šeimos festivalį. Bet visuomenė neleido, kad tai įvyktų, reiškiasi, kad žmonės turi savo nuomonę ir vertybes bet ne ponas kultūros ministras sprendžia kam ir kokius renginius rinktis.

Deja, ko gero, tai yra pirmasis atvejis nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kuomet kultūros ministras, šiuo atveju Simonas Kairys, akiplėšiškai žėrė pagarbos nekeliančius ministrui žodžius: „ ... Naisių festivalis niekuo nesiskiria nuo viduramžių santvarkos, kuomet visuomenė nebuvo pažengusi, neturėjo žmogaus teisių: „... O tas festivalis gali tiesiog likti lyg koks paveldo objektas. Na tarkim festivalyje būtų galima susipažinti su viduramžių tradicijomis.

Pavyzdžiui, būtų galima susipažinti, kaip degindavo raganas ant laužo, kaip moterys neturėjo teisių į savo apsisprendimą ar žmonės negalėjo tiesiog mylėti to, ką iš tikrųjų myli.“

Akivaizdu, kad KULTŪROS ministras publiką, pasirinkusią dalyvauti sau patinkančiame kultūros renginyje, šiuo atveju Naisių šeimos festivalyje, tiesiai šviesiai išvadino nepažengusia visuomenės dalimi. Šioje vietoje įsiterpčiau ir, visgi, drįsčiau pasakyti kitaip. Demokratija, gerbiamas ministre, yra laisvė rinktis, prigimtinė galimybė turėti teises bei nediskriminacija absoliučiai jokiu pagrindu, kadangi visi iš prigimties yra lygūs. Rodos, identiškos vertybės yra ir liberalizmo doktrinos. Visgi nei būdamas liberalu, nei demokratinės valstybės valdžios institucijos galva, rodos, šių vertybių ne tik kad nesuprantate, bet jas ir sąmoningai ignoruojate. Tai visgi, gerbiamas ministre, ką čia galima lyginti su tuo viduramžių pasaulėžiūros paveldo objektu? Klausimą palieku atvirą Jums pačiam.

Paskutinis sakinys, kad Naisių festivalis galėtų tapti paveldu, pažindinančiu su viduramžių santvarka: raganų deginimu ir žmogaus teisių ribojimu, sumušė žemo lygio rekordą, ir tai bandydamas savo piktdžiugiška šypsena parašė pats šios kadencijos kultūros ministras. Kaip rašė žmonės po jo paties įrašu socialiniame tinkle „Nei ministras, nei dar labiau kultūros...“ Svetima gėda jaučiasi.

Jei norite griauti, skaldyti kultūrą, siūlau pasirinkti kitą ministeriją. Kultūra negali būti maišoma su politika, esame visi skirtingi. Ir man ne viskas patinka, kas vyksta politikoje, bet ribos turi būti. Tad pritariu keliems menininkams, kurie Antakalnio kapinėse išlydint gerbiamą aktorių Regimantą Adomaitį tarė tokius žodžius: „Lietuva neturi Kultūros ministro. Ne dėlto, kad nebuvo surengtos valstybinės laidotuvės, bet dėl požiūrio į skirtingas nuomones, kurios vienaip ar kitaip skamba iš visuomenės lūpų.“

Šie žodžiai buvo ištarti kai dar buvo ruošiamasi Naisių šeimos festivaliui, ką gi, tenka pasakyti, kad šiuos menininkų ištartus žodžius patvirtinote bandydamas naikinti kultūrą, kuri turi dešimties metų gražias tradicijas švęsti, darniai leisti laiką.

Pridedu vieno aktoriaus, laidų, renginių vedėjo Aisčio Mickevičiaus taiklų vertinimą: „Bestuburių laikas. Jei kas man kada būtú pasiūlęs dalyvauti Naisių festivalyje, būčiau mandagiai atsisakęs, nes niekaip savęs nepozicionuoju nei su Naisiais, nei su “Valstiečiais”, nei su Karbauskiu, kuris ten vistiek neabejotinai daro įtaką. Ir Konstitucinis teismas čia būtų išvis ne prie ko. Kaip kad gerbiu savo gerą bičiulį, atsisakiusį koncertuoti kažkokioj ten Konservatorių gegužinėj. Nes nėra reikalo savo kūryba pridenginėti nei politikų, nei politikos (taip, čia būtent tas atvejis, kai nemaišykim meno su politika).

Bet kai jau įlipi į pelkę ir tavo vardas afišoje, o tada paskutinę minutę iš ten bėgi (nes taip vadyba liepė), tai sorry, bet čia ne joks šaunuoliškumas ar pilietiškumas, čia tryda. Aš netikiu nei vieno to atlikėjo politine pozicija. Tai bestuburiai, kurie dainuos bet kur, kur babkes moka ar kur vadyba liepė.

Kaip gerai pastebėjo viena komentatorė po šia žinia soc.medijose - kad tik visiems vazelino užtektų!“