„LVŽS frakcija Seime palaiko dabartinio modelio statuso išsaugojimą, kai meras – ir tarybos pirmininkas, ir savivaldybės vadovas.“

Aušrinė Norkienė. Šią savaitę valdantieji ketina įvesti 3 Konstitucijos pataisas

2022 01 17

Pratęstoje Seimo sesijoje ketinama nustatyti Konstitucines pataisas dėl tiesioginių merų rinkimų.

LVŽS frakcija Seime palaiko dabartinio modelio statuso išsaugojimą, kai meras – ir tarybos pirmininkas, ir savivaldybės vadovas. Jei būtų priimtas konservatorių ir liberalų siūlomas modelis, jis merui atimtų turimas funkcijas, suteiktų mažiau savarankiškumo, praktiškai prilygindamas jį administracijos direktoriui. Mero, kuris renkamas tiesiogiai, pareigybė būtų labai nuvertinta. Tiesiogiai renkamas asmuo vargiai gali turėti tokių menkų galių savivaldoje. Tai net demotyvuotų politikus kandidatuoti į šią pareigybę.

Išpuolis prieš valstybinę lietuvių kalbą

Valdantieji eina prieš Konstituciją ir pamina jos nuostatas. Šį antradienį vyks lemiamas balsavimas ir dėl x, w ir q raidžių įteisinimo. Ir vėl svarstysime tai, kas jau buvo nagrinėjama Lietuvos Konstituciniame Teisme, kuris labai aiškiai ir daug kartų pasisakė, kad Lietuvos piliečių asmenvardžių užrašymas jų tapatybės dokumentuose nelietuvių kalba reikštų, pirma, valstybinės kalbos statuso, nustatyto Konstitucijos keturioliktame straipsnyje, paneigimą, antra, piliečių lygybės įstatymui principo, nustatyto Konstitucijos dvidešimt devintame straipsnyje, paneigimą.

Valdantieji stumiasi alkoholio politikos naikinimo kryptimi

LVŽS frakcija Seime kviečia remtis mokslo įrodymais ir negriauti sėkmės istorijos, kuria Lietuva jau vadinama užsienio mokslo leidiniuose. Net ekspertai labai aiškiai pasisako, kad kuo prieinamesnis yra alkoholis, tuo daugiau vartojama, tuo didesnė žala asmenims, šeimoms ir visuomenei. LVŽS frakcija siūlo išlaikyti nuoseklų efektyvios alkoholio politikos įgyvendinimą ir neprarasti pažangos, padarytos mažinant su alkoholiu susijusią žalą sveikatai. Tačiau valdantieji nori pakeisti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Pokyčius pradės nuo alkoholio reklamos reglamentavimo.

Privaloma vakcinacija įvedama net medikams

Eilinį kartą stebime valdančiųjų fiasko, kai jiems nesiseka argumentuotai skiepų nauda įtikinti visuomenę. Privaloma vakcinacija įvedama net medikams, kurie turėtų būti pagrindiniai valdžios sąjungininkai, pagalbininkai pandemijos metu. Privaloma vakcinacija būtų įvesta asmenims, teikiantiems paslaugas sveikatos priežiūros bei socialinės globos įstaigose, taip pat sveikatos priežiūros įstaigose teikiantiems valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas bei į namus vykstantiems socialiniams darbuotojams.

Į Seimą nuo 21 metų

Neįgijus aukštojo mokslo, turint mažai profesinės, politinės ir gyvenimiškos patirties, jaunuoliams ir jaunuolėms būtų galima pretenduoti valdyti valstybę. Gal turėtume pirmiausiai sudaryti jiems tinkamas galimybes sukaupti daugiau patirties, leisti siekti mokslo ir žinių, patirties profesinėje srityje?

Jau rytoj vyks lemiamas balsavimas dėl Konstitucijos pataisos, leisiančios į Seimą kandidatuoti nuo 21 metų. Šių metų rugsėjo 23 d. valdantieji jau pritarė Konstitucijos pataisai, kuria numatoma sumažinti amžiaus ribą ir leisti Seimo nariais rinkti asmenis, kurie rinkimų dieną yra ne jaunesni kaip 21 metų.

Naujos galimybės

Bus balsuojama ir dėl Konstitucijos pataisų, kurių dėka būtų leista kandidatuoti per apkaltą iš prezidento posto pašalintam Rolandui Paksui. Konstitucijos 74 straipsnio pataisa siūloma nustatyti, kad per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu susijusias pareigas galėtų užimti, kai nuo pašalinimo iš pareigų praėjo ne mažiau kaip dešimt metų. Dėl siūlymo įgyvendinti buvo rastas skirtingų politinių jėgų atstovų konsensusas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metais konstatavo, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas.